Cazul lui Ionuț Gologan a făcut înconjurul României și multe persoane cunoscute de la noi s-au oferit să-l ajute, inclusiv și Ministerul Afacerilor Externe, dar în zadar. Un nou român are parte de aceeași soartă, pe numele lui Daniel Ionuț Țurcan. Pe 27 iunie, Curtea Federală a Malaeziei a decis să-l condamne definitiv.
S-a aflat de curând ca există o șansă de eliberare a acestora. Cum? Doar printr-o modificare legislativă a guvernului malaezian care s-a luat în calcul.
În urmă cu cinci ani, pe 26 iunie 2012, Ionuţ Gologan a fost arestat pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, având asupra lui 1.494 de grame de metamfetamină.
Cazul său a ajuns să fie mediatizat în toată lumea şi multe persoane publice din România au vrut să îl ajute pe tânăr. Şi Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în acest caz.
Pe 13 ianuarie 2014, cel de-al doilea român condamnat la moarte, Daniel Ionel Țurcan, a fost arestat de polițiști, pe Aeroportul Kuala Lumpur.
I-au percheziționate bagajele, unde au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.
Informațiile recente arată că guvernul din Malaysia a convenit, în unanimitate, să renunţe la pedeapsa automată cu moartea în cazul traficanţilor de droguri, însă decizia trebuie aprobată de Parlament înainte de a intra în vigoare, a anunţat un ministru citat de Channel News Asia.
Demersurile autorităților române vor continua acum prin deschiderea unei proceduri de clemență către sultanul și prim-ministrul din această țară. Exact aceeași cale urmată și în cazul lui Ionuț Gologan, primul român condamnat la moarte, tot pentru trafic de droguri.
Din păcate, instanțele din Malaezia mai au pe rol dosarul unui al treilea cetățean român, proces care se judecă acum la Curtea Federală și unde a fost cerută tot pedeapsa capitală.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, i-a vizitat, la sfârșitul anului trecut, pe românii acuzați de trafic de droguri.
“În închisoarea Simpang Renggam se află încarceraţi Marian Laurenţiu Peity şi Ionel Ţurcan, arestaţi pentru trafic de droguri, condamnaţi la moarte de Curtea de Apel şi ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curţii Federale a Malaysiei.
Citește și: Ce se întâmplă cu românul condamnat la moarte în Malaezia. Anunțul făcut de avocatul său
Delegaţia română a purtat discuţii cu cetăţenii români, exprimând susţinerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislaţiei celor două state, în cadrul juridic iniţiat prin semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Șansele ca românii condamnați definitiv la moarte să fie executați sunt mici. Pratica autorităților din Malaezia arată că ultima execuție a unui cetățean străin a fost în 1991.
Acest site foloseste cookies.
Read More