Connect with us
Românii lucrează din ce în ce mai mult de acasă! Care este procentajul acestora

Știri

Românii lucrează din ce în ce mai mult de acasă! Care este procentajul acestora

Românii au început și ei să lucreze de acasă! Însă fenomenul pare să bată pasul pe loc. În timp ce în Uniunea Europeană procentul persoanelor angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani care în mod obişnuit lucrează de acasă a crescut de la 4,7% în 2008, până la 5% în 2017, în România a rămas nemodificat la 0,4%, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

În rândul statelor membre, ţările unde procentul persoanelor angajate care în mod obişnuit lucrează de acasă este cel mai scăzut sunt Bulgaria (0,3%) şi România (0,4%), la polul opus fiind Olanda (13,7%), Luxemburg (12,7%) şi Finlanda (12,3%).

Lucrul de acasă este uşor mai frecvent în zona euro (5,7% din totalul persoanelor angajate) decât în UE (5%).

În toate statele membre, procentul care lucrează de acasă este mult mai mare în rândul liber profesioniştilor decât în rândul angajaţilor, 18,1% faţă de 2,8% la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, în majoritatea statelor membre proporţia femeilor care lucrează de acasă este mai mare decât proporţia bărbaţilor, 5,3% faţă de 4,7% la nivelul UE. Excepţie fac Olanda (14,7% dintre bărbaţi faţă de 12,6% dintre femei lucrează de acasă) şi Danemarca (9,5% dintre bărbaţi faţă de 7,6% dintre femei).

Lucrul de acasă tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. La nivelul UE doar 1,6% din persoanele cu vârsta între 15-24 ani lucrau în mod obişnuit de acasă în 2017, acest procent crescând la 4,7% în cazul categoriei de vârstă 25-49 de ani şi la 6,4% pentru cei cu vârsta între 50 şi 64 de ani.

Citește și: Mii de angajați CFR intră în grevă! Ce nemulțumiri au și ce se întâmplă cu circulația trenurilor

Aproape 73 % dintre angajaţii din educaţie vor cheltui în concediu sub 2.000 de lei; 11,6% nu au bani de vacanţă

Cei mai mulţi angajaţi din educaţie vor cheltui, în medie, sub 2.000 de lei în concediu, iar 93,5% dintre aceştia susţin că vor folosi voucherele de vacanţă, în timp ce 11,6% nu au bani de vacanţă, reiese din rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), dat publicităţii miercuri.

Maximul de 2.000 de lei alocat de către 72,9% dintre angajaţii din educaţie pentru vacanţă va cuprinde cheltuielile cu transportul, cazarea şi masa aferente sejurului de vară din acest an.

Potrivit sursei citate, la nivel general, studiile de piaţă arată că majoritatea români cheltuiesc între 2.300 şi 4.600 de lei, în medie, pentru perioada de concediu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top