Crearea unei flote militare NATO in Marea Neagra nu este pe placul mai-marilor Rusiei, care au transmis ca daca scenariul mentionat mai sus va fi pus in aplicare, va fi nevoita sa reactioneze „in mod adecvat”. Cel care a lansat mesajul de amenintare a fost guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo. „State care au iesire la Marea Neagra incearca de peste un an sa gaseasca solutii pentru garantarea securitatii. Eu nu vad niciun motiv sa fie create noi structuri. Daca cineva are astfel de intentii, cred ca reactia Rusiei va fi adecvata. Stabilitatea in zona Marii Negre se axeaza pe acordurile existente. A existat inainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur si simplu nu ar trebui incalcate”, a declarat Serghei Maniailo.
In aceste conditii, stabilitatea regionala de la Marea Neagra risca sa fie afectata, mai ales in conditiile in care Rusia are flota militara stationata in Sevastopol, in regiunea Crimeea, anexata in 2014.
Citeste si: LIVE UPDATE – SUMMIT NATO istoric la VARSOVIA. SUA trimit 1000 de militari in Romania
Mesajul lui Serghei Maniailo vine in contextul in care Romania, Bulgaria si Turcia au purtat discutii pe tema crearii unui grup naval comun al Aliantei Nord-Atlantice in Marea Neagra. O eventuala suplimentare a capabilitatilor navale NATO in Marea Neagra ar fi un factor „destabilizator”. Acesta a fost mesajul transmis a in luna iunie de Andrei Kelin, oficial al Ministerului rus de Externe. In sprijinul afirmatiilor sale, acesta a precizat ca Marea Neagra „nu apartine” si „nu are nicio legatura” cu NATO.
In ultima perioada, reprezentantii Rusiei au vorbit de multe ori despre Conventia Montreux, care prevede ca tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot mentine nave militare in aceasta zona mai mult de 21 de zile. Recent, serviciile secrete ucrainene au transmis ca fortele aeriene ruse au efectuat in centrul Marii Negre un exercitiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate in Portul Constanta. Relatiile dintre NATO si Rusia s-au tensionat foarte mult mai ales din 2014, pe fondul crizei din Ucraina