Profesorii, părinții și membrii sindicatelor din învățământ sunt extrem de nemulțumiți de adoptarea noii legi care prevedere reducerea numărului de ore de la școală. Aceștia cer de urgență modificarea legii care a fost votată marți de Parlament.
Această lege care prevede reducerea numărului de ore din școli se află la Cotroceni spre promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la începutul anului, la reexaminare pentru că nu exista o strategie de implementare. Parlamentul a votat-o din nou, dar modificările solicitate de Iohannis tot nu există.
Astfel, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi), în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi) şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi). Proiectul de lege a redus cu 5 ore timpul pe care îl petrec la școală elevii de gimnaziu și liceu.
Această lege ar trebui să se aplice din anul școlar 2020-2021, dar este necesară o strategie clară pentru ca acest lucru să se întâmple.
Atât părinții, cât și reprezentanții sindicatelor se arată foarte îngrijorați de scăderea numărului de ore din școli.
Marius Nistor, sindicat: ″În momentul de faţă este incertitudine, ştim că se reduce numărul de ore, dacă se reduce numărul de ore, la ce anume se va reduce? Care sunt disciplinele afectate? Cine s-ar putea să rămână fără post deocamdată? Aşteptăm să vină un ministru al Educaţiei să se instaleze să vedem cum poate fi modificat acest act normativ″.
Violetă Dascălu, director școala Ferdinand 1: ″Ma gândesc că putem pleca din şcoală, să facem ore în muzeu, în piaţă, în stradă, la o entitate publică, copiii au nevoie de mai multă experienţe decât stat în şcoala 6,7,8 ore. Venim cu o măsură fără consecințe”.