Connect with us
Slobodan Praljak

Știri

S-a sinucis în fața camerelor de filmat! Gestul său a ajuns în întreaga lume!

Slobodan Praljak, un fost lider al croaților din Bosnia în războiul din perioada 1992-1995, s-a sinucis după ce a băut otravă, în timpul procesului de la Haga, unde a fost condamnat pentru crime de război.

Momentul în care Praljak a băut otravă a fost imortalizat de camerele care se aflau în sala de judecată.

Slobodan Praljak, fost comandant al forţelor militare croato-bosniace în războiul din perioada 1992-1995, a băut otravă dintr-o sticluţă şi a strigat „Nu sunt criminal de război” în momentul în care Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a confirmat în apel sentinţa de 20 de ani de închisoare stabilită în instanţa inferioară.

Potrivit unor surse citate de Televiziunea publică din Croaţia, Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a decedat la spital.

Poliţia olandeză nu a vrut să facă niciun comentariu pe această temă, informează agenţia Associated Press.

Nu este clar cum a reuşit condamnatul aflat în detenţie să obţină otrava şi să intre cu ea în sala procesului de la TPI.

Tribunalul Penal Internaţional a decis ca sala în care a avut loc incidentul să fie izolată, fiind considerată „scena unei fapte penale”.

Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar Kitarovic, şi-a scurtat vizita oficială în Islanda din cauza incidentului. De asemenea, Guvernul de la Zagreb s-a reunit în şedinţă de urgenţă.

Praljak este acuzat că, din postura de comandant militar senior, a ordonat direct masacrul populației bosniace de religie musulmană în aproximativ 30 de localități din Bosnia și Herțegovina.

De asemenea, Slobodan Praljak este acuzat și de coordonarea operațiunii de bombardare a podului vechi din Mostar, construit în secolul XVI-lea, în noiembrie 1993.

Praljak a servit ca general în armata croată și în Consiliul de Apărare al Republicii Croate Herțeg-Bosnia, o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 și 1994. Entitatea a fost înființată cu scopul de a rupe din teritoriul Bosniei și Herțegovinei și a se uni apoi cu Croația.

Te-ar putea interesa și: Tragedie în Biserica Ortodoxă Română! Și-a pus capăt zilelor!

Tragedie în rândul Bisericii Ortodoxe Române. Preotul Silviu Neagu și-a pus capăt zilelor sâmbătă, după ce s-a spânzurat de un copac aflat în curtea casei.

Preotul a slujit biserica din localitatea doljeană Ostroveni timp de 14 ani și era văzut de localnicii drept un om respectat. Neagu avea doi copii și era căsătorit.

Localnicii spun acum că Ostroveni este o comună blestemată.

„Din bătrâni se ştie că dacă un preot îşi pune capăt zilelor nu este un lucru bun. Peste comuna noastră s-a abătut acum un blestem şi o să vedeţi acest lucru.

Este mare păcat să recurg la un astfel de gest, iar cu atât mai rău este dacă eşti preot.

Eu l-am văzut duminica trecută la biserică şi era vesel şi nu mi-am dat seama că are probleme, dar fiecare om are secretele lui“, a mai povestit un localnic pentru ziarul Adevărul.

Rudele preotului au povestit cu lacrimi în ochi că se afla în pragul divorţului, iar gândul că poate să îşi piardă familia l-a împins dincolo de marginile disperării.

Silviu Neagu a lăsat un bilet de adio în care a explicat motivul sinuciderii şi şi-a cerut iertare lui Dumnezeu.

„Şi-a hotărât singur soarta. Avea probleme cu soţia şi l-au afectat. Înainte să recurgă la acest gest necugetat a lăsat un bilet de adio de şaşe pagini, iar acolo a scris totul. Şi-a cerut iertare de la copii, părinţi, prieteni, dar mai ales de la Dumnezeu.

Soţia l-a ameninţat cu divorţul, iar acest lucru l-a afectat foarte mult. Era preot, dar avea o fire sensibilă“, a declarat unchiul preotului Silviu Neagu, pentru sursa citată.

Reprezentanţii Mitropoliei Oltenia au precizat că preotul Silviu Neagu nu a dat semne că are avea nevoie de sprijin.

„Este o situaţie mai mult decât regretabilă şi ne rugăm pentru familia părintelui să îi ajute Dumnezeu să depăşească momentul acesta greu din viaţa lor.

Părintele avea un comportament normal, era un părinte bun şi nu a dat semne că ar avea nevoie de sprijin, avea duhovnic, se spovedea“, a precizat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Ioniţă Apostolache.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top