Connect with us

Știri

S-a stins din viață cel mai important diplomat român! A dat strălucire învățământului superior românesc

Ambasador, general, diplomat de carieră, fost director adjunct și director la Direcția Juridică a Ministerului Afacerilor Externe, consilier, ministru-consilier, consul general al României la Milano, cadru universitar de prestigiu al Universității “Nicolae Titulescu” și președinte al Asociației Române de Politică Externă, AUREL PREDA-MĂTĂSARU a dat strălucire diplomației și învățământului superior românesc.

Provenit dintr-o familie de români, care a dat 12 ofițeri eroi pe câmpurile de luptă, Excelența Sa, Ambasadorul AUREL PREDA-MĂTĂSARU este cel care a redactat Declarația de Independență a Republicii Moldova de la 27 iulie 1991, ca un prim pas spre reunificarea celor doua state românești. Distinsul diplomat a purtat în aceeaşi perioadă şi negocieri secrete pentru unirea Republicii Moldova cu România, act refuzat însă de puterea de la Bucureşti.

Profesorul Aurel Preda, diplomat de renume, expert în drept internațional, membru al Subcomitetului ONU pentru definirea agresiunii, participant activ la negocieri bilaterale internaționale dificile, precum Tratatul cu Ucraina, este, printre multe altele, autorul studiului “Aspecte teoretice, practice și diplomatice românești în domeniul tratatelor politice”, o mină de aur, pusă la dispoziția studenților de la programul de studii Relații Internaționale și Studii Europene, potențiali viitori diplomați de carieră.

Diplomatul Aurel Preda a dezvăluit cum ministrul de Externe Adrian Severin a oferit pe tavă Ucrainei Insula Şerpilor (implicit cu tot cu platoul continental). Diplomatul curajos a cerut ulterior denunţarea ticălosului Tratat cu Ucraina.

ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ ne anunță cu profund regret decesul președintelui asociaţiei, distinsului ambasador, eruditului diplomat, profesor universitar și general de justiție Aurel PREDA.

Cu deplină convingere că îl vom păstra etern în memoria noastră ca pe un excelent și desăvârșit profesionist, ce a lăsat o amprentă puternică în domeniul diplomației și relațiilor internaționale precum și a promovării intereselor naționale. Să aprindem o lumânare pentru sufletul lui, să vărsăm o lacrimă de durere și apoi să o strângem cu dosul palmei, pentru a ne aminti cât de frumoase și unice au fost momentele petrecute cu El, să spunem tinerilor diplomați și nu numai… să ia exemplu.

Profesorul Aurel Preda a decedat la Spitalul Militar, duminică dimineață, 22 octombrie, la ora 03.30. Înmormântarea a avut loc azi, 24 octombrie, în localitatea natală, Mătăsari, la ora 13.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top