Connect with us
Salariile, înghețate anul viitor? Ce spun Eugen Teodorovici și Călin Popescu Tăriceanu

Știri

Salariile, înghețate anul viitor? Ce spun Eugen Teodorovici și Călin Popescu Tăriceanu

Înghețare salarii. Sunt noi tensiuni în coaliția PSD-ALDE, după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care anunță că Guvernul ar putea îngheța salariile bugetarilor anul viitor, la nivelul lunii decembrie 2018.

Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar din 2019, Guvernul de la Bucureşti intenţionează să ia mai multe măsuri de limitare a cheltuielilor bugetare şi de creştere a veniturilor guvernamentale, potrivit unei scrisori trimise de Ministerul Finanţelor Publice către CE.

Printre măsurile transmise de Finanţe către CE sunt menţionate drept variante incluse în proiectul de buget de stat pentru 2019: îngheţarea salariului brut pentru angajaţii din sectorul public la nivelul din decembrie 2018; voucherele de vacanţă să rămână la acelaşi nivel precum anul trecut, respectiv 1.450 de lei de persoană.

„Legea salarizarea unitare nu se va aplica”, se subliniază în scrisoarea Finanţelor. În plus, este menţionată păstrarea la acelaşi nivel a numărului de angajaţi din sectorul public precum în acest an.

Altă variantă discutată la realizarea bugetului pentru 2019 este să se continue amânarea măsurilor referitoare la salariu, măsuri cu impact asupra deficitului, aşa cum au fost amânate în 2018, de asemenea.

Documentul a fost publicat de liberalul Florin Cîţu.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Înghețare salarii: Tăriceanu se opune acestei variante

Vestea l-a nemulțumit pe liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care spune că Guvernul nu l-a informat despre acest lucru și că nu se poate ca salariile să fie înghețate.

„Documentul trimis Comisiei Europene, pe care eu nu l-am vazut, Guvernul nu mi-a trimis o informare în acest sens, nu angajează absolut nimic. Niciun fel de înghețare, economia românească este într-o perioadă de creștere puternică, creșterea PIB-ului nu e pentru a figura în statistici.

Această creștere economică trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cetățenilor, fie ei salariați sau pensionari. Sub nicio formă nu poate fi vorba de o înghețare a salariilor, atâta vreme cât economia crește susținut”, spune Tăriceanu.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Ministrul Muncii dezvăluie cum va funcționa Legea Pensiilor

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top