Medicul Alexandru Rafila a vorbit în contextul creșterii neașteptate a numărului de noi îmbolnăviri. Acesta este de părere că nu am depășit faza critică a pandemiei, iar guvernul trebuie să își asume politic decizia dacă va prelungi sau nu starea de alertă. El a pus accent încă o dată pe respectarea măsurilor de protecție impuse de autorități și a dat de înțeles că, totuși, vede cu ochi optimiști viitorul. Totul depinde bineînțeles de felul în care populația va mai respecta distanțarea socială și regulile de igienă.
Rafila este de părere că ne aflîm în continuare într-o situație dificlă în aceea ce privește pandemia de coronavirus și că este nevoie de o decizie politică asumată pentru a gestiona în continuare această situație. Astăzi numărul de cazuri noi a crescut cu 237, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător și poate aduce România în pragul unor noi restricții. Focarele care apar în anumtie zone sunt de asemenea problematice și trebuie gestionate cu foarte multă responsabilitate de către autorități.
„În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar în România, cu siguranţă, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus. Vedeţi că numărul de cazuri a crescut uşor în ultima perioadă şi pe măsură ce creşte intensitatea activităţilor sociale, economice, ne putem aştepta ca lucrurile să evolueze în două direcţii, odată o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional (…) şi cel de-al doilea element este apariţia unor focare de îmbolnăvire (…). Cred că e nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ (…), sigur că e nevoie de decizie politică (…), trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate”, a declarat Alexandru Rafila joi, potrivit Agerpres.
Alexandru Rafila a mai menționat că este în contiuarea responsabilitatea cetățenilor români să se conformeze și să respecte cu strictețe maximă regulie impuse de autorități. Folosirea gelului igienizant atunci când ieșim din casă, purtarea măștii de protecție în spațiile închise și distanțarea socială chiar pot face diferența în situația în care ne aflăm. Medicul este de părere că trebuie să ne obișnuim cu acest stil de viață și să nu renunțăm la obiceiurile pe care ni le-am format în perioda stării de urgență. Acestea trebuie să ne însoțească un timp îndelungat de acum încolo.
„Eu cred că dincolo de toată discuţia aceasta legată de starea de alertă (…), ceea ce aş face eu şi vă sfătuiesc să faceţi şi dumneavoastră (…) este să respectaţi cele câteva măsuri (…). Deci trebuie să stăm la un metru şi jumătate unul de celălalt, trebuie în spaţii închise şi în mijloace de transport în comun să utilizăm masca şi trebuie să ne spălăm pe mâini sau să utilizăm dezinfectant pentru mâini. Dacă lucrul ăsta ne intră în obişnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă. Nu sunt lucruri foarte complicate şi dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă”, a precizat Alexandru Rafila.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-06-11T13:57:12+03:00 13:57
Acest site foloseste cookies.
Read More