Situația din România nu este deloc îmbucurătoare. Nu apar semne că lucrurile ar evolua în bine, ci, din contră, ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de infectare cu noul virus, iar spitalele sunt luate cu asalt de numărul mare de pacienți în stare gravă. Deși autoritățile sunt optimiste că noile măsuri adoptate vor face minuni, la fel și vaccinul ce urmează să apară, se pare că riscul ca un nou val să apară nu a dispărut. Alexandru Rafila a vorbit despre acest aspect.
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susține că este foarte posibil să apară al treilea val de infectări cu noul coronavirus în lunile februarie-martie. Avertismentul său este unul sumbru, având în vedere că situația din prezent este una dificilă.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a declarat că puțin peste 10% din populație s-a infectat, ceea ce înseamnă că nu există imunitate și masa receptivă la acest virus este una mare. Mai mult, el a explicat faptul că al doilea val, cu care ne confruntăm în prezent, i-a prins pe medici mult mai pregătiți, la fel și pe oameni, însă posibilitatea de apariție a unui nou episod este foarte ridicată.
„Acest tip de infecţii virale, boli infecţioase cu transmitere pe cale respiratorie, evoluează în valuri, fie că discutăm de gripă, fie că discutăm despre infecţia cu noul coronavirus faţă de care nu avem imunitate. Există cam 90%, poate puţin sub 90%, din populaţia României care nu a trecut prin infecţie, deci masa receptivă e foarte mare. Este foarte posibil să apară un alt val, probabil în lunile februarie-martie, dar rămâne de văzut dacă amplitudinea lui va fi mai mare sau mai mică. Aici cred că ar trebui să dăm răspunsuri.”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila a mărturisit că ceea ce va urma depinde mult și de modul în care se vor mobiliza oamenii și sistemul medical, dar și de eficiența măsurilor de prevenire pe care le-au adoptat autoritățile. El a explicat că, din cauza faptului că, atunci când situația se îmbunătățelte ușor, oamenii și sistemul sanitar se relaxează, obosesc, motiv pentru care evoluția este în valuri.
Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a declarat că pandemia este tot mai aproape de sfârșit, având în vedere că a fost descoperit vaccinul anti-covid-19 și campania de vaccinare va începe, cel mai probabil, în iarnă. Primii vaccinați vor fi cei din sistemul sanitar, vârstnicii, cei din categoria de risc.
Acest articol a fost actualizat la: 19 noiembrie 2020 15:58