Trebuie să aveți mare atenție la purtatul mănușilor atunci când mergeți în spațiile publice. Medicii ne informează că nu trebuie să le purtăm toată ziua, ci numai pentru activități punctuale. Este bine să le folosim când mergem la cumpărături sau când atingem suprafețe care sunt posibil contaminate.
Medicii au informat publicul că purtatul mănușilor ne poate crea un fals sentiment de siguranță, de aceea putem deveni ușor neglijenți. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat:
„Ai senzaţia că având mănuşi eşti protejat şi faci foarte multe lucruri nepotrivite. De exemplu, foloseşti mănuşa mult timp, îţi pui mâna pe faţă, eu nu am văzut pe nimeni care să poarte mănuşi şi să spele mănuşa la robinet.”
Mănușile te feresc de contactul direct cu suprafețe atinse de alte persoane care au șanse mari să fie contaminate cu coronavirus. Totuși, dacă după o vizită în supermarketuri, farmacii sau bănci ne vom atinge fața, telefonul mobil sau volanul mașinii cu mănușile, tot efortul este inutil.
Medicii ne sfătuiesc să aruncăm mănușile după fiecare utilizare fără să atingem obiectele personale. Alexandru Rafila a mai menționat:
„Unii le poartă foarte multe ore. Păi decât să port o pereche de mănuşi patru ore, mai bine nu port mănuşi şi mă spăl din jumătate în jumătate de oră sau din oră în oră. Este mult mai eficient decât să port mănuşi patru ore. Ajung să contaminez suprafeţe purtând eventualul virus dintr-o parte în alta prin intermediul mănuşilor.”
În acest moment autoritățile ne-au sfătuit să purtăm masca de fiecare data când ieșim din casă, iar mănușile în spațiile publice unde vom atinge anumite suprafețe atinse de alți oameni. Totuși este de datoria noastră să fim atenți ce și cum atingem cu mănușile sau mâinile libere.