Profesorul Alexandru Rafila avertizează: nu cumpărați Remdesivir de pe internet! Epidemia de coronavirus a băgat în panică întreaga populație a lumii și multe persoane încearcă să se trateze prevenitiv, deși nu prezintă semne ale infecției cu coronavirus. Remdesivir, unul dintre medicamentele aprobate de urgență de FDA în Statele Unite, a devenit foarte popular și este comandat de tot mai multe persoane chiar pe internet și luat fără recomandarea medicului.
Acest medicament nu se găsește în farmacii și este administrat doar în spitale, sub stricat supraveghere a medicilor, deoarece prezintă riscuri ridicate. Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția tuturor românilor că Remdesivir a început să fie comercializat pe internet și multe persoane aleg să îl achiziționeze și să îl ia prevenitiv. Riscurile la care se supun acești cetățeni sunt imense.
„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, avertizează profesorul Rafila.
Și alte medicamente, cum ar fi hidroxiclorochina, au fost luate preventiv chiar de pacienți români, afirmă Rafila.
„Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenția profesorul Rafila.
Eficiența Remdesivirului nu a fost demonstrată e deplin și Alexandru Rafila este rezervat cu privire la efectele pe care aceast medicament le are asupra pacienților diagnosticați cu noul tip de coronavirus.
„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Digi24.