Sanatate

Când începe testarea în farmacii. Ce teste vor folosi farmaciștii

Pandemia continuă să amenințe și urmările ei sunt din ce în ce mai mari. Numărul de infectări a crescut în România, iar autoritățile caută modalități de a preveni răspândirea virusului. În acest sens, Ministerul Sănătății a decis ca testarea să aibă loc și în farmacii, pe motiv că oamenilor le-ar fi mult mai comod. Vezi când începe testarea în farmacii.

Testarea în farmacii

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern și a unui proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, testarea pentru covid-19 poate fi făcută și la farmacii. Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit și ea despre această inovație care este pe punctul de finalizare.

Astfel, ea a explicat că testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă aproximativ într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru. Și ministrul Vlad Voiculescu a declarat în urmă cu câteva zile că testarea ar începe în cel mult o lună, semn că proiectul este aproape să fie încheiat.

În curând va începe trainingul pentru farmaciști. Secretarul de stat consideră că cei care testează trebuie să fie bine pregătiți și să colecteze corect probele, pentru ca acest proces să nu devină unul inutil. Farmaciștii vor primi și filmulețe online după care să se ghideze, totul pentru o calitate bună a testelor.

„Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a spus dr. Moldovan.

Ce preț au testele în farmacii

Andreea Moldovan a declarat, la fel ca ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, că testele sunt oferite gratuit farmaciilor, iar acestea stabilesc un preț. Ideea este ca prețul să fie unul accesibil, pentru ca oamenii să fie încurajați să se testeze mai mult. Astfel, cei care au mici simptome, cei care vor să știu cum se simt sau pur și simplu să se protejeze pe ei și cei din jur, se pot testa într-o farmacie avizată în acest sens.

„Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a completat ea.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More