Connect with us
Când va ajunge vaccinul pentru coronavirus în România. Anunțul oficial al președintelui

Sanatate

Când va ajunge vaccinul pentru coronavirus în România. Anunțul oficial al președintelui

Situația din România este tot mai dificilă și pare că lucrurile scapă de sub control, având în vedere că numărul de infectări este tot mai mare pe zi ce trece. În acest context, Klaus Iohannis i-a chemat marți, la Palatul Cotroceni, pe Nelu Tătaru, Alexandru Rafila și Raed Arafat la o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. În cadrul ședinței s-a hotărât adoptarea unui program de vaccinare, despre care președintele a oferit mai multe detalii.

Vaccinul anti-covid ar putea ajunge în România la primăvară

Situația din țara noastră este tot mai grea, iar autoritățile iau atitudine. Astfel, președintele a organizat o ședință la Palatul Cotrocenicu Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății; Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Astfel, președintele a explicat că situația epidemiologică din toate statele europene se degradează rapid, iar în acest scenariu se regăsește și România, care se confruntă cu cifre din ce în ce mai mari. Doar azi, 3 noiembrie,  au fost înregistrate 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În total, România înregistrează 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Președintele a vorbit despre cel mai așteptat vaccin de până acum, vaccinul anti-covid. El a declarat că acesta este cea mai mare speranță a tuturor statelor care se confruntă cu nemilosul virus. Astfel, a anunțat că România e parte a acordurilor Comisiei Europene pentru furnizarea vaccinului, pentru care s-au alocat 10 milioane de doze de vaccin.

Cererea este una mare, iar vaccinul va ajunge în UE în mod etapizat. În cazul României, președintele speră că va ajunge în primul trimestru al următorului an. Primii vaccinați vor fi cei din sistemul sanitar și persoanele din grupele de risc, iar vaccinarea la nivel național ar putea începe din primăvară.

„Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial, vaccinul va ajunge în statele UE în mod etapizat. Pentru România ne așteptăm să ajungă prima tranșă în primul trimestru al anului viitor, în cel mai favorabil scenariu. Toate statele UE vor primi în același timp aceste tranșe când vaccinul va fi disponibil. Toate statele UE vor primi concomitent cota corespunzătoare din prima tranșă. Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară.”, a declarat Iohannis.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top