Connect with us
Care este alimentul considerat sănătos, dar care îngrașă mai mult decât zahărul. Cu toții îl consumăm des

Sanatate

Care este alimentul considerat sănătos, dar care îngrașă mai mult decât zahărul. Cu toții îl consumăm des

Cu toții consumăm anumite alimente, despre care nu știm prea multe și credem că sunt sănătoase și au un impact pozitiv asupra siluetei noastre. Cu toate acestea, ele nu sunt așa cum ne gândeam, iar consumul în exces ne poate afecta.

Mierea este unul dintre aceste alimente, în capcana cărora putem cădea foarte ușor. Un medic nutriționist a explicat cum stau, de fapt, lucrurile în cazul acestui îndulcitor.

Mierea îngrașă mai mult decât zahărul

Unele alimente nu sunt așa de sănătoase precum credem. Deși le consumăm, uneori în exces, nu știm că ne pot afecta sănătatea. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat că mierea, deși credem că este o alegere mai bună să o folosim ca înduclitor, este, de fapt, un aliment care îngrașă mai mult decât zahărul pentru că are  numite molecule pe care corpul uman le absoarbe fără niciun consum energetic.

Astfel, mierea are un impact semnificativ asupra siluetei noastre, având o compoziție asemănătoare cu cea a zahărului: glucoză și fructoză. Dacă în cazul zahărului, moleculele sunt legate între ele, la miere, ele sunt libere.

“Mierea îngrașă mai tare decat zahărul. Deși este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o “capcană dulce”. Dincolo de miturile legate de miere, în ceea ce privește sănătatea, aș vrea să vă atrag atenția asupra impactului ei asupra siluetei.”, notează medicul nutriționist.

Consumați miere cu măsură

De altfel, medicul a mai explicat că pentru zahăr este nevoie de un minim efort al metabolismului să poată absoarbe cele două molecule, în timp ce la miere, procesul este mai complicat. În plus, mierea îndulcește mult mai repede decât zahărul. Ea se absoarbe mai repede în sânge și are un indice glicemic mai mare, respectiv 105, în timp ce zahărul are 90.

Deși are mai puține calorii decât zahărul,  mierea este mai deasă.Astfel, la volume egale, mierea conține mai multe calorii decât zahărul, ceea ce înseamnă că îngrașă mai tare decât acest îndulcitor.

Dacă o linguriță de zahăr are aproximativ 4-5 grame și 16-20 calorii, o linguriță miere cântărește 8-10 grame și este echivalentul a 25-30 calorii.

„Avantajul mierii in raport cu zaharul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obtinem aceeasi intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mica de produs. Deci, atentie, daca indulciti cu miere puneti un varf de lingurita ca echivalent pentru o lingurita de zahar!”, a adăugat nutriționistul.

În concluzie, mierea trebuie consumată cu măsură, mai ales dacă vrem să avem o siluetă perfectă. Chiar dacă este gustoasă, nu trebuie folosită ca un desert, ci doar de poftă.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top