Sanatate

Cum să faci cumpărături în condiții de siguranță. Sfaturi de la specialiști

Pandemia a provocat numeroase schimbări în viețile cetățenilor. Dacă unii încă refuză să creadă că există noul coronavirus sau că acesta chiar ne afectează și este o amenințare pentru toți, pentru unii, viețile lor s-au schimbat complet. Au devenit mai atenți la acțiunile lor, respectă măsurile impuse de autorități și sunt mult mai preventivi. Pe lângă seria de restricții pe care trebuie să o respectăm pentru a ne proteja pe noi, dar și pe cei din jurul nostru, chiar și atunci când mergem în supermarket trebuie să avem o atenție sporită. În acest articol vor fi prezentate sfaturile specialiștilor despre cum să faci cumpărături sigure în această perioadă.

Cum să faci cumpărături în condiții de siguranță. Sfaturi de la specialiști

Majoritatea supermarketurilor au amplasat informări referitoare la metodele de prevenire a infectării cu Covid-19, iar clienții se conformează noilor reguli. Cu toate acestea, sunt mereu binevenite informații în plus. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe reguli care ar putea participa la scăderea numărului de persoane infectate.

Astfel, o măsură ideală ar fi realizarea listei de cumpărături. Pentru a economisi timp, gândește-te bine de acasă la ceea ce ai nevoie. Vei intra mai puțin în contact cu oamenii și vei merge direct la raftul de unde vei lua produsele necesare. În plus, nu vei uita să cumperi nimic, ceea ce te va ține de parte de magazine pentru mai mult timp.

Evită orele de vârf și aglomerația. În plus, și transportul în comun va fi asaltat de oameni în anumite ore ale zilei, în special dimineața, când vârstnicii vor merge la cumpărături. Având în vedere că temperaturile încep să crească, vor profita de partea mai răcoroasă a zilei.

Păstrează pe cât posibil distanțarea social și poartă mască de protecție. Evită să te alături mulțimilor de oameni de la raioane, așteaptă până se eliberează. Fă același lucru și la casa de marcat și protejează-i și pe casieri, dar și pe cei alături de care stai la coadă.

Alege plata cu cardul și evită pe cât posibil bancnotele. Dacă nu este posibil, dezinfectează-ți mâinile după fiecare contact cu banii cash.

Pentru siguranța noastră, dar și a celorlalți cumpărători, evitați să atingeți produsele neambalate. Purtați mănușile puse la dispoziție de fiecare supermarket și fiți responsabili.

„În acest sens, ANPC a convenit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) să pună la dispoziţie mănuşi de unică folosinţă în zonele de comercializare a legumelor şi fructelor. La raioanele de panificaţie nu trebuie să punem mâna pe mai multe pâini, dacă acestea nu sunt ambalate.”, a declarat directorul general ANPC Paul Anghel.

Dezinfectați produsele

O altă măsură de protecție recomandată ar fi ca la întoarcerea de la cumpărături să dezinfectați produsele achiziționate. Lăsați plasele pe hol, nu intrați cu ele în bucătărie. În cazul fructelor și legumelor, nu folosiți produse dezinfectante, ci spălați-le bine cu apă.

Fiți foarte atenți la cumpărăturile online. Verificați aspectul, mirosul și data de expirare. Asigurați-vă că au fost livrate în condiții de siguranță, mai ales cele ușor alterabile. De asemenea, dezinfectați-le folosind alcool sanitar, dezinfectant sau șervețele antibacteriene.

 

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More