Sanatate

Cum se pot redeschide școlile. Anunțul lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a vorbit despre perioada de după rridicarea restricțiilor, dar și despre modul în care se pot redeschide școlile în România. Acesta a subliniat că toate consecințele ridicării restricțiilor vor fi atent monitorizate timp de două săptămâni.

Cum se pot redeschide școlile. Anunțul lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a participat zilele acestea la o ședință cu mai mulți epidemiologi, cu premierul, ministrul de interne, în cadrul căreia s-a vorbit despre cum ar trebui să se facă ridicarea restricțiilor. În mod evident, acestea se vor ridica treptat, chiar dacă din data de 15 mai nu ne vom mai afla în stare de urgență. Rafila a mai subliniat și că, atunci când sunt urgențe de sănătate publică, unele restricții pot fi aplicate sectorial, putând fi limitată în continuare libera circulație dacă există focare mare.

„În perioada care urmează, vom avea focare și nu este exclus să apară focare, poate că la nivel național o să stăm bine, dar apar focare, cum a fost cel de la Suceava și acolo trebuie să poți să iei o măsură punctulă și cred că se pot găsi pârghii administrative”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Rafila este de părere că școlile ar trebui să fie redeschise treptat, la început să meargă la cursuri elevii de clasa a 12 a și studenții. Din punctul lui de vedere, este mult mai ușor ca aceștia să poarte măști și să respecte regulile care vor fi impuse în unitățile de învățământ.

„Ne gândim să facem niște ghiduri, care să îndrume inspectoratele școlare sau universitățile, încât să se diminueze riscul de transmitere”, a spus Rafila.

În ceea ce-i privește pe copiii mai mici, în cazul lor utilizarea măștilor o să fie dificilă, pentru că ei nu înțeleg din ce cauză trebuie ținute. În cazul lor, autoritățile române se vor uita ce fac și alte țări, mai ales că România are un decalaj în privința epidemiei. „Eu nu pot să fac o recomandare decât după ce mă voi documenta foarte bine și stăm de vorbă într-un comitet de lucru, pentru că altfel, o decizie care nu este fundamentată poate avea implicații nebănuite și ele nu sunt legate neapărat de pericolul îmbolnăvirii copiilor, pentru că ei fac forme ușoare, dar copilul poate transmite boala membrilor familiei”, a arătat profesorul Rafila.

„Eu aș începe cu universitățile, eventual cu liceele și în faza a doua să introducem posibilitatea repornirii la gimnazial și primară. Elementul esential o să fie numărul de elevi din clasă. E bine să nu depășim numărul de 15 elevi, ca să permitem spațierea lor în clasă”, a spus Alexandru Rafila.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-04-25T10:54:27+03:00 10:54

Vezi comentarii

  • Cu spitalele in colaps si fără teste, măcar inițiale, va fi periculos. Insă, dacă dvs si guvernul semnați o lege care să garanteze că nu ne vor muri copiii, noi, părintii, vom fi de acord. Să nu ne mai comparăm cu nici o țară civilizată din Europa atât timp cât sistemul nostru medical era dodora de infecții nozocomiale inainte de Covid19. Ce a urmat a fost infiorător, doar izolarea ne-a salvat! Guvernul a procedat corect până acum, insă ideea asta cu elevii in scoli si tot ceea ce va urma...

Share
Scris de
Cristina Bosioc

Acest site foloseste cookies.

Read More