Apa alcalină și apa ionizată a de venit la modă în ultima vreme. Tot mai multe branduri și diverși producători se laudă fie cu apa de la raft care te scapă de o groază de probleme de sănătate, fie de aparate capabile să transforme apa de la robert în apă alcalină și ionizată. Doctorul Mihail a explicat pe blogul său care sunt falsele beneficii ale acestei ape și că de cele mai multe ori este o țeapă comercială care nu aduce sănătate, ci doar încasări în conturile companiilor.
Apa alcalină este de fapt cantitatea de PH pe care apa o conține cu cât este mai mare, aceasta este mai alcalină. Doctorul Mihail explică.
După cum deja știi, apa este compusă din oxigen și hidrogen – celebrul H2O. Cantitatea de ioni de hidrogen din apă este măsurată ca pH. Cu cât apa conține mai puțin hidrogen, cu atât pH-ul ei va fi mai mare (1).Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât apa va fi mai alcalină.
Așadar, aciditatea și alcalinitatea unei substanțe sunt date de nivelul de pH, acesta fiind măsurat pe o scară de la 0 la 14. Astfel, ceva cu pH 1 va fi foarte acid, iar altceva cu pH 13 va fi foarte alcalin sau bazic (2).
Celebra apă se numește „alcalină” prin prisma pH-ului ei ceva mai ridicat (8 sau 9/14) în comparație cu apa potabilă obișnuită (7/14).
În natură, apa devine alcalină prin contactul ei cu pietrele și solul. Ea asimilează minerale bazice precum calciul, magneziul și calcarul, iar nivelul pH-ului se ridică în acest mod (3). De aceea, multe branduri de apa îmbuteliată care au ca sursă izvoarele naturale oferă o apă cu pH mai mare.
Cu toate acestea, apa poate fi alcalinizată și „artificial”, prin fortificarea ei cu minerale sau prin procesul de ionizare. Pe piață există tot felul de aparate care promit să transforme apa de la robinet în apă alcalină. Totuși, unii experți spun că, în final, ionii se vor neutraliza oricum, apa pură tinzând întotdeauna să-și mențină un pH neutru, undeva la nivelul 7/14 (4), explică DR. Mihail pe blogul său.
Doctorul Mihail a demontat în articolul său toate miturile promovate de producătorii de apă alcalină sau de aparate care o alcalinizează și ionizează și a explicat, că cel mai important este ca omul să consume apă ori de câte ori corpul cere. De asemenea spune că indiferent cât de performant ar fi produsul pe care-l foloșiți pentru alcalinizarea apei sau ionizarea acesteia, corpul va relga PH-ul acesteia la un nivel normal cuprin „cu valoarea cuprinsă între 7,35 și 7,45, aceasta fiind valoarea potrivită pentru funcționarea optimă a întregului organism.” explică Dr. Mihail.
Apa din magazine promovată ca fiind apă sănătoasă sau cu diverse vitamine în ea conține pe langă suplimentele artificiale adăugate cum ar fi zinc, calciu, magneziu și zahăr, deloc recomandat să fie băut și în apă. Una din cele mai mari probleme ale corpului este tocmai consmul excesiv de zahar. Aproape toate produsele sănătoase uită să mai scrie pe etichetă și faptul că există zahăr în acestea.
Cel mai des întâlnite sunt cazurile din sucurile „naturale” care pe lângă fructoză (zahărul natural din fructe) mai au zahăr adaugat pentr a obține un gust plăcut.
Cel mai bun suc natural este cel făcut acasă din fructe sau legume și proaspăt. În niciun caz un suc care este ambalat și expiră eventual peste 3 luni nu este unul natural.
Magazinele vând și sucuri naturale și vă puteți da seama care sunt acestea prin ponturi și indicii foarte simple: sunt mereu ținute în frigidere, termenul lor de valabilitate este de maxim 3 zile de la data producerii lor. Pe eticheta produselor uitați-va la cantitatea de zahăr pe care o au.
Concluzie: apa de la robinet este un PH mediu de 7, suficient conform dr. Mihail să poată fi consumată. Specialiștii în sănătate recomandă consumul a minimum 2 litri de apă pe zi.
Corpul se descurcă singur datorită organelor și a funcțiilor acestuia pentru a neutraliza hrana sau lichidele consumate și toxice. Aciditatea produselor este „rezolvată” de rinichi care produc urina mai acidă sau normală, în funcție de ce au avut de procesat.
Daca sunteți consumator de apă îmbuteliată, consumați apă care are ca sursă o rezervă naturală de apă. Iar dacă PH-ul acesteia este factor decisiv și vreți să consumați apă alcalină, alegeți apa pe eticheta căreia scrie PH-ul, vă reamintim că este recomandat un PH neutru sau cu valori de peste 7.