Sanatate

Explicațiile medicului: te poate trage sau nu curentul. Mitul a fost combătut

De-a lungul timpului, am ajuns să credem în mai multe mituri, mai ales când vine vorba de sănătate. Deși în multe zone nu există sub nicio formă această idee și oamenii chiar se amuză pe baza acestui subiect, în România, mulți oameni se tem de faptul că i-ar putea trage curentul și, astfel, se vor alege cu multe afecțiuni. Doctorul Mihail Pautov, medic de chirurgie generală, a explicat, totuși, că există și o parte de adevăr în acest mit.

Te poți îmbolnăvi dacă stai în „curent”

Mulți oameni se tem de faptul că pot fi trași de curent. Geamul deschis la casă, la mașină sau chiar aparatul de aer condiționat sunt, pentru unii, cei mai mari inamici. Cu toate acestea, în unele țări, aerisirea corectă a camerelor este un stil de viață, ceva obișnuit și chiar benefic.

Chiar și mulți medici susțin că nu curentul este cauza problemelor noastre. Și în România, școlile sunt aerisite constant pentru a preveni răspândirea riscului de infectare cu coronavirus.

Doctorul Mihail Pautov, medic de chirurgie generală, a explicat că există o explicați și pentru acest mit, pe care mulți au încercat să-l combată de-a lungul timpului. Astfel, medicul a explicat că, odată ce temperatura scade într-o încăpere, automat poate scădea și temperatura corpului, de unde vine senzația că ne-a tras curentul.

Medicul a oferit un exemplu clar. Astfel, dacă un om se plânge că l-a tras curentul și de atunci îl doare măseaua, există puțin adevăr. Deși curentul nu este cauza directă, el complică situația atunci când pacientul se mai confruntă și cu infecție sau nu și-a îngrijit bine măseaua, scăzând temperatura dintelui.

„Vă dau exemplul unui om care vine la stomatolog cu măseaua umflată și se plânge că l-a tras curentul. Nu curentul este cauza directă a acelei măsele umflate. Acea măsea n-a fost bine îngrijită, acei dinți n-au fost corect spălați, n-a fost la stomatolog, are o carie, are un început de infecție în zona respectivă și dacă merge cu trenul și-l trage timp de o jumătate de oră curentul, acela este factorul predispozant, să spunem, care face ca temperatura în măseaua respectivă să scadă și se formează un abces. Din păcate, omul nostru are dreptate: l-a tras curentul și are un abces din cauza acelui curent, dar bineînțeles, cu o predispoziție inițială.”, a arătat medicul.

Doctorul a clarificat situația și în ceea ce îi privește pe copii. Dacă aceștia stau fix în curent sau lângă un ventilator, este normal să se simtă apoi rău. Dacă aceștia nu stau exact lângă sursa de curent, copiii nu sunt în pericol, pentru că hainele sunt cele care îi încălzesc.

Share
Scris de
Săndulescu Andrei