Connect with us
Gripa 2020: a fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon

Sanatate

Gripa 2020: a fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon

A fost confirmat primul caz de gripă sezonieră din România. Anunțul a fost făcut de către Institutul Național de Sănătate Publică. Este primul caz de gripă cu virus gripal tip A din această toamnă. De asemenea, reprezentanții instiuției au transmis că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut față de săptămâna trecută.

Primul caz de gripă din acest sezon

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat primul caz de gripă din această toamnă. În săptămâna 19 – 25 octombrie au fost raportate la nivel naţional 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 21 cazuri înregistrate în S43/2019.

Până la data de 25 octombrie au fost vaccinate antigripal 323.098 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

”Săptămâna 19 – 25 octombrie (S43/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)”, a precizat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Situația este cu atât mai delicată, cu cât sezonul gripal vine peste pandemia de coronavirus. Cei doi viruși au și câteva simptome comune, iar asta îi sperie pe cei mai mulți dintre noi.

Conform noilor reguli stabilite de autorități, românii testați pozitiv la noul virus sunt obligați de miercuri să își anunțe medicul de familie unde au decis să se izoleze, dacă nu ajung la spital.

Cei fără simptome sau cu forme ușoare vor fi considerați vindecați după 14 zile și nu mai trebuie să prezinte un test PCR negativ ca să iasă din izolare.

Potrivit vicepreședintelui Asociației Medicilor de Familie, orice simptome de infecţie a căilor respiratorii superioare în această perioadă, în acest context epidemiologic, reprezintă o suspiciune de infectare cu noul virus. În orice variantă, pentru orice scenariu, primul gest este acela de a suna la medicul de familie. Acesta îl va orienta în funcţie de factori de risc, de tipul de simptome, de contacte, etc.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top