Sanatate

Izolarea, o experiență neplăcută pentru psihic. Efectele acestei perioade

Situația determinată de izbucnirea crizei de coronavirus este una dificilă și precară. În urma apariției virusului Covid-19, a fost introdusă o serie de măsuri pentru a evita răspândirea bolii. Izolarea, una dintre principalele măsuri, poate avea efecte drastice asupra psihicului, conform specialiștilor, arată Digi24. Oamenii declară că ritmul vieții a fost modificat complet; s-a instalat plictiseala, precum și dorul de cei apropiați; libertatea a fost limitată, iar cel mai greu de suportat este nesiguranța în privința bolii.

Izolarea, o experiență neplăcută pentru psihic. Efectele acestei perioade

În primul rând, există diferențe între carantină și măsura distanțării sociale, ultima fiind experiența cel mai des întâlnită în actualul context.  În cazul carantinei sau a autoizolării, oamenii nu pot alege cu cine își petrec timpul, ceea ce le poate stârni nemulțumirea. În izolare, însă, aceștia își impun în casă propriile reguli și frica nu se instalează atât de tare.

În urma mai multor studii, au fost observate diverse reacții și păreri ale oamenilor.

Psihoterapeutul Laura Ștefan susține că reacţiile şi comportamentele fiecăruia diferă în funcție de personalitatea și ritmul de viață.

Astfel, o persoană cu un stil de viață activ, cu un regim de viață sănătos și o bună gestionare a timpului liber poate ajunge ușor în pragul  unui dezechilibru fizic și psihic: stări de stres controlat, agitație, la tulburări de comportament cum ar fi: anxietate, atacuri de panică, depresie.

O persoană sedentară, obișnuită cu lipsa de activitate și izolarea, va continua să își trăiască viața ca și până acum, însă va fi influențată de știrile confuze și pesimiste, care vor duce la instalarea fricii.

În ambele cazuri pot apărea: respingerea socială; abuzul de alcool, medicamente sau diverse substanțe sau comportamentele obsesiv-compulsive (spălatul excesiv pe mâini, dezinfectarea suprafețelor). Indiferent de preferințele sociale ale oamenilor, experții sunt de acord că ar putea exista un impact de lungă durată pe noi toți. Suntem forțați să ne confruntăm cu bariere pe care mulți dintre noi nu le-am mai întâlnit.

Costuri medicale mai mari. Pacienții psihiatrici, cei mai expuși

După această perioadă, pentru cei aflați în tratament psihologic, vizitele la medicii de specialitate vor crește, „în urma exceselor făcute pe perioada carantinei, a restrângerii tratamentelor sau excluderea lor din motive concrete – acelea de a nu ieși din casă decât în situații de urgență, un aspect înțeles greșit prin supunere la carantină fără a continua ajutorul medical lunar de care beneficiau înainte”, susține Laura Ștefan.

Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, arată că măsurile din această perioadă vor avea efecte semnificative mai ales asupra celor vulnerabili, aflați în tratament psihiatric. Aceștia nu sunt pregătiți și nu pot gestiona corect o astfel de situație.

 

 

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea