Connect with us
Nelu Tătaru, anunț despre evoluția pandemiei. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Sanatate

Nelu Tătaru, anunț despre evoluția pandemiei. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre evoluția pandemiei în țara noastră, în condițiile în care în ultimele zile s-au înregistrat tot mai puțin cazuri de noi îmbolnăviri. Ministrul este de părere că în acest moment de aflăm în perioada d declin a curbei pandemiei și are speranța că ne vom menține așa, până numărul cazurilor va ajunge să fie foarte mic sau chiar egal cu 0.

Nelu Tătaru, anunț despre evoluția pandemiei. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Nelu Tătaru a vorbit ieri la Iași, în cazul unei conferințe de presă, că nu putem ști exact dacă toate măsurile luate în ultima perioadă au avut efect, decât după aproximativ 10 zile de acum încolo. Fiecare moment al relaxării se gestionează într-un itnervel de la două până la 10 zile.

“Am avut un numar mai mic si alataieri, am avut mai mare ieri, astazi am avut mai mic. Noi gestionam un anumit moment al relaxarii intr-un interval de doua pana la zece zile. Orice simptomatologie pentru infectarea COVID poate aparea din a doua pana in a zecea zi a infectiei. Asteptam trecerea celor zece zile si atunci putem spune ca efectul a fost masiv ca infectare sau transmitere in comunitate sau un efect care a putut fi gestionat si ne putem permite un alt tip de relaxari”, a specificat Nelu Tataru.

Ministrul a mai precizat că există oricând pericolul izbucnirii unoi noi focare de coronavirus, mai ales dacă populația nu respectă cu strictețe regulie impuse de autorități. Tătaru a mai subliniat că nu este momentul să ne bucurăm prea tare, ci ar fi bin să așteptăm să vedem rezultatele care apar în urma primei etape de relaxare a măsurilor restrictive.

“Nu ne putem bucura inca, dar nici nu ne intristam. Suntem intr-o perioada si o faza descrescatoare a curbei, este vizibila, o avem de vreo saptamana, o saptamana si jumatate, vrem sa ramana asa, dar inca avem un numar de 200 de pacienti in terapie intensiva, inca avem decese – 1.159 de decese, mai avem 17.700 de cazuri in total, sunt momente pe care daca le gestionam cum trebuie, atat noi, cat si populatia putem spune ca terminam acest moment al pandemiei si avem un timp liber in care sa putem sa analizam ce a fost, sa previzionam ce va fi si sa gestionam mai bine situatia care va veni, in masura in care acel test sau acel studiu pe care il pregatim pentru vara, de seroprevalenta, sa ne arate ca avem o marja din populatie imunizata si sa putem gandi mai relaxat pentru momentul toamna-iarna”, a spus Tataru.

Nelu Tătaru a mai adăugat că nu trebuie să renunțăm sub nicio formă la purtarea măștii de protecție în spațiile prevăzute de lege și distanțarea socială trebuie să rămână pentru mult timp o regulă de care să ținem cont cu sfințenie.

Ne putem gândi la concedii după 15 iunie

Cât despre concedii, Nelu Tătaru are o veste foarte bună pentru români! Acesta este de părere că am putea să ne facem planuri după data de 15 iunie, când în teorie s-ar putea redeschide plajele, dacă totul merge conform planului gândit de autorități și nu apare o explozie a cazurilor noi. Vestea a fost îndelung așteptată de majoritatea românilor, care își făceau probleme în legătură cu vacanțele de anul acesta.

 “Ne putem gandi la vacanta, dar noi trebuie sa relaxam etapizat. Daca ne gandim in conditiile in care in aceasta prima etapa ar fi bine sa deschidem terasele de la 1 iunie si sa deschidem plajele de la 15 iunie, normal atunci incepe si sezonul estival, spunem ca am trecut cu bine peste acest lucru si ne putem gandi la vacanta. Restul, tot ce inseamna vacante exterioare, ne gandim in contextul in care fiecare dintre tarile partenere sau din Uniunea Europeana isi vor deschide in consonanta cu noi, dar si cu evolutia din fiecare tara in parte a pandemiei”.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

1 Comment

  1. anonim

    2020-05-24T09:58:41+03:00 at 9:58

    demisia nelu tataru ca numai rau ai facut la lume

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top