Connect with us
Nelu Tătaru, despre avertismentul OMS: Nu este doar către populație

Sanatate

Nelu Tătaru, despre avertismentul OMS: Nu este doar către populație

Nelu Tătaru a vorbit despre situația epidemiologică din țara noastră și despre modurile în care este posibil să evolueze pandemia. Ministrul Sănătății a precizat că există riscul ca numărul d enoi infectpri să crească șid e aceea este foarte important ca populația să respecte în continuare principalele măsuri de protecție. El a tras un semnal de alarmă și cu privire la avertismentul lansat de către Organizația Mondială a Sănătății, pe care îl consideră îndreptat și către cei care contestă această pandemie.

Nelu Tătaru, despre avertismentul OMS: Nu este doar către populație

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a subiliniat faptul că numprul de noi îmbolnăviri se menține ridicat, iar situația pacienților internați la ATI este în continuare îngrijorătoare, având în vedere că numărul acestora rămâne de peste 200. Mulți pacienți solicită să fie externați în contextul în care CCR a contestat internarea persoanelor asimptomatice, dar și carantina și izolarea la domiciliu. Acest lucru devine problematic dacă pacienții care aleg să plece din spital nu respectă întocmai indicațiile medicilor.

„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul acestor trei săptămâni de când avem o creștere, luăm ca repere numărul de decese, numărul de cazuri de la terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem și decizia Curții Constituționale care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu. În acest context, sunt pacienți care solicită externarea, ei sunt avertizați de către medicul curant, după examenul de aparate și sisteme efectuat de starea în care se află, indicațiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, se fac recomandări la externare și sunt puși în contextul în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terțe persoane că sunt sub incidența articolului 352 din codul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile.

În acest context, rămân cu aceleași recomandări – cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia și cei care sunt apropiați, în anturajul fiecărui pacient externat, pozitiv, să aibă grijă referitor la precauții și recomandări.”, a precizat Nelu Tătaru la Digi24.

Nelu Tătaru a mai spus că există șanse mari ca numărul de cazuri noi să înregistreze o creștere în următoarea perioadă, iar în context legislativ a fost pregătit un proiect de lege pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările CCR.

Întrebat în legătură cu mesajul transmis de OMS care cere țărilor afectate „să se trezească” la realitate în urma situaţiei pandemice, Nelu Tătaru a spus:

 „Cred că nu este un mesaj doar către populație, este un mesaj către cei care contestă tot ce s-a întâmplat în ultimele patru luni, pentru cei care contestă momentul în care aflăm, iar la noi este valabil și pentru cei, o parte a eșichierului politic, care consideră că tot ce a fost poate fi folosit în interes politic în acest moment”

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top