Connect with us
Nelu Tătaru: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri dacă nu respectăm toate precauțiile

Sanatate

Nelu Tătaru: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri dacă nu respectăm toate precauțiile

În cursul zilei de azi Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut noi declarații. Acesta a vorbit despre ce ne așteaptă în zilele următoare dacă nu vom respecta regulile. Ministrul preconizează că numărul persoanelor infectate va ajunge la 20.000 cazuri dacă nu respectăm distanțarea socială.

Nelu Tătaru: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri dacă nu respectăm toate precauțiile

Nelu Tătaru ne îndeamnă să respectăm în continuare regulile de distanțare socială. Astfel nu vom mai mări rapid numărul de persoane infectate.

„Am spus de la început că vom fi pe un vârf la 7-10 zile după Paște, atunci trebuie să știm că acest vârf se va duce mai târziu și va fi mai abrupt, după ce facem în aceste zile.

Menținem izolarea, distantarea, atunci putem avea același parcurs pe care îl avem acum, până în 20-25 aprilie, urmând ca după cele 7-10 zile de după Paști, să putem vedea o stagnare ca număr de cazuri noi și poate după 15 mai o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, urmând ca după 1 iunie să vorbim și de altceva.

Suntem într-un moment în care înca mai avem focare noi, chiar dacă sunt mici, sunt focare noi. Avem focare în grupul medical. Suntem în momentul în care încercăm să rupem acea transmisiune extinsă din focarele mari, să le transformăm, să le izolăm în focare mici, ca să le putem controla.”, a declarat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Redirecționare resurse medicale, inclusiv cadre medicale

Mai mult de atât, cadrele medicale au fost direcționate către locurile unde era cea mai mare nevoie de ele.

„Am redirecționat cadre medicale din diferite județe sau clinici universitare către județele deficitare sau către spitalele care au lipsă acută de personal medical. Sunt aceleași spitale care au și focare în acest moment. Chiar dimineață am fost anunțat că este un focar la Spitalul de Nefrologie Carol Davila din București. Rămâne să verificăm, toți cei care sunt pozitivi sunt în acest moment internați.

Spitalul nu era COVID-19 în totalitate. Era pentru dializă și era spital COVID parțial. Dacă avem o patologie COVID în număr mare, îl transformăm în spital COVID.

Au fost unele neclarități. Nu externăm pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare acasă. Așteptăm să vedem evoluția în următoarele zile, sau în următoarea săptămână pentru a vedea dacă spitalele de suport ajung la capacitate de peste 40-50%, atunci să dăm cazurile ușoare și asimptomatice către un spațiu tampon în primă faza, cu personal medical, medici de familie, medici școlari sau voluntari.”, a mai completat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Nu avem focare mari

„În general, nu avem focare mari. Erau 19 cadre medicale infectate la Carol Davila. Rămâne să evaluăm ca și testare, să vedem dacă se și confirmă aceste infecții, ca să putem să gestionăm atât ca personal medical, cât și ca funcționare a acestui spital.

Trebuie să ne gândim că aceste focare apar de la un pacient neidentificat, ori dintr-o scăpare a unor precauții din partea personalului medical – îmbrăcarea, dezbrăcarea unui echipament. Sau când ne considerăm mai în siguranță, în spațiile mai libere, unde credem că nu e un contact. Sunt multe posibilități în acest moment. Gândim că într-un spital, tot ce înseamnă pozitiv să-l avem internat, iar cei asimptomatici să poată lucra dacă vor, urmând să trateze pacienți COVID-19. Sunt cei asimptomatici, dar și negativ, și pentru a nu-i trimite în izolare la domiciliu, să rămână în spital să trateze, cu echipament. Sunt mai multe proceduri pe care le punem în practică în viitorul apropiat, dar deocamdată nu ne gândim prea repede, până la sărbătorile pascale la o externare a celor asimptomatici sau cu simptome ușoare.”, a mai adăugat ministrul.

Respectarea măsurilor de protecție

„Rămâne ca precauție identificarea tuturor celor pozitivi, chiar și asimptomatici, izolarea voluntară, distanțarea socială, inclusiv spălarea pe mâini după atingerea unei suprafețe comune, tusea, strănutul într-o batistă, soluția dezinfectantă cu care ne dăm pe mâini și toaleta generală când venim dintr-un mediu. Trebuie să avem grijă de hainele cu care umblăm, le aerisim, aerisim și camera. Sunt multe precauții pe care trebuie să le păstrăm, dar sunt aceleași pe care le repetăm de două luni.

Știu că e greu, e o perioadă lungă, sunt sărbătorile pascale, poate nu mai avem răbdare, ziua s-a mărit, e frumos afară, vrem să fim împreună cu toții… Încă nu e momentul.”

Nelu Tătaru: Avem un număr de cazuri crescător

„Avem un număr de cazuri crescător, dar ne lasă și timpul să putem trata ce avem, urmând să putem interna pe cei care vor veni. Avem și cazuri în terapie intensivă. Trebuie să ne așteptăm ca în următoarea perioadă să avem o creștere a numărului de cazuri, dar și decese. Sunt cazuri cu comorbidități, persoane peste 65 de ani, până la 90 de ani, majoritatea cu comorbidități, sunt unii care nu câștigă această luptă. Trebuie să ne așteptăm și la aceste cazuri. Personalul medical își face treaba și încearcă să salveze pe toată lumea.

Ne putem aștepta la multe cazuri, nu respectăm izolarea, ieșim în stradă, formăm grupuri populaționale. Una e să stai într-o comunitate mica în casa, să infectezi una, două persoane, și alta e să ieși în grupuri de populație și să infectezi 8-10 oameni.

Am făcut o preconizare în condițiile în care un asimptomatic infectant merge 1 la 2, 1 la 3. Ne-am gândit la acel număr pe care l-am dat. În condițiile în care vom avea transmitere accentuată în comunitate, putem merge și la mai multe număr de cazuri: 15 mii, putem merge și pe 20 de mii dacă nu avem acele precauții. Mențin ce am spus: izolare. Rămâne acel timp în care vom vedea o stagnare și vom vedea mai puține cazuri noi de la o zi la alta. Atunci ne putem gândi la o ameliorare a restricțiilor.”

Îndemn de la Nelu Tătaru

„Dragi români, vin niște sărbători pascale diferite de cele pe care le-am avut până acum. Sărbători pascale pe care le vom petrece în izolare, pe care personal le voi petrece în izolare, la Huși, cu familia. Vin sărbătorile pascale care, dacă suntem limitați în tot ce înseamnă ieșiri, manifestări le vor pregăti pe cele de anul viitor.

Vin sărbătorile pascale pe care vi le doresc cu liniște, cu credință. Cred, e în sufletul nostru, Dumnezeu e peste tot. Vin sărbătorile pascale care ne vor ajuta să trecem peste tot. Paște liniștit!”

Deși vin sărbătorile pascale este indicat să ne gândim la sănătate mai înainte de orice. Să respectăm ce a zis Nelu Tătaru și vom trece cu bine de aceste zile dificile.

1 Comment

1 Comment

  1. Budica Stancu

    2020-04-17T11:30:01+03:00 at 11:30

    Aplicati terapia cu ozon si cu peroxid de hidrogen si virusul va fi anihilat!DACA NU FACE RAU DE CE SA NU LE APLICAM.
    LAUREATII PREMIULUI NOBEL AR TREBUI CONSULTATI ,DACA PE MINE NU MA CREDETI!
    AVETI PUTEREA ,DECIDETI!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top