Sanatate

Persoanele cu astm sau alergii au un risc mai mic de a se infecta cu noul virus

Vești bune din partea specialiștilor! Persoanele care sunt diagnosticate cu astm sau alergii sunt supuse unui risc mai mic de infectare cu noul coronavirus. În mod paradoxal, cei mai predispuși sunt oamenii care au diabet sau hipertensiune. Medicii au oferit și explicația!

Persoanele cu astm sau alergii au un risc mai mic de a se infecta cu noul virus

Pe măsură de ne adâncim în pandemie, medicii fac noi descoperiri despre modul în care coronavirusul acționează după pătrunderea în organismul uman. Spre mirarea tuturor, se pare că cele mai expuse persoane sunt cele care suferă de diabet sau hipertensiune.

Pacienții diagnosticați cu astm sau alergii sunt chiar protejați în fața acestui virus. Medicii susțin că noul coronavirus pătrunde mai greu în organismul acestor persoane, conform Știrile ProTv.

Totuși, gripa sau virozele comune îi afectează puternic pe acești oameni și de aceeași specialiștii în domeniu s-au temut la începutul pandemiei că tot ei ar putea fi cei mai afectați. Studiile însă arată altceva. Persoanele care s-au infectat până acum cu noul coronavirus și suferă și de alergii sunt într-un număr foarte mic. Explicația stă într-un număr de gene care este deficitar la alergici.

Sunt nişte gene care determină producţia de ACE2. Se pare că la alergici aceste gene sunt deficitare. E o reacţie inversă între predispoziția la alergii şi expresia acestui receptor, cumva invers proporţional, şi atunci nu mai are virusul de ce să se lipească. Pacienţii cu alergii sunt mai rar afectaţi de acest virus, deşi în mod normal sunt afectaţi frecvent de alte virusuri respiratorii”, a spus Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.

ACE2, acesta se află în mucoasa oculară, în nas și în mucoasa orală, dar și în alte 13 țesuturi umane, precum vasele de sânge, plămâni sau inimă.

Să presupunem că virusul a infectat câteva celule din tractul respirator. Atâta vreme cât răspunsul imunitar e rapid, infecţia nu se va grefa pe mai multe celule, pe car să le contamineze, pentru că asta e problema, dacă sistemul imunitar reuşeşte să limiteze migrarea, infecţia e limitată”, a conchis Carmen Chirifiuc.

Așadar, în continuare factorul cheie rămâne un sistem imunitar puternic. Deși s-a demonstrat deja că persoanele alergice sau cele care suferă de astm au un risc mai mic de a se infecta, medicii recomandă ca aceștia să nu întrerupă sub nicio formă medicamentele prescrise și să fie în continuare foarte precauți.  Mai înainte de toate, principalele modalități de a ne proteja sunt purtarea măștii de protecție, spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-05-26T17:16:02+03:00 17:16

Share
Scris de
Cristina Bosioc

Acest site foloseste cookies.

Read More