Sanatate

Prospect vaccin COVID-19 în română. Document oficial

Pandemia continuă să provoace pagube și nu sunt semne că se apropie de final. Vaccinul anti-covid-19 este cea mai mare speranță a specialiștilor, având în vedere că măsurile de prevenire a răspândirii virusului nu aduc prea multe avantaje. Vezi care este denumirea exactă a vaccinului care a ajuns în ziua de Crăciun în țara noastră.

Ce scrie pe prospectul vaccinului anti-covid-19

Vaccinul anti-covid-19 a ajuns vineri în țara noastră. Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au intrat vineri prin Vama Nădlac 2, iar transportul a fost întâmpinat de Raed Arafat și de către Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea anti-COVID începe în România în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul începe în jurul orei 09.00, iar de la 10.00 începe în celelalte spitale care tratează bolnavii de covid-19. Primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale, urmate de persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie.

Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat prospectul tradus în limba română la vaccinul anti-COVID. Conform prospectului în limba română, denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de cel puțin 16 ani.

Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta.

Conform studiilor efectuate în acest sens, principalele reacții adverse cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei.

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, oamenii devin imuni la 14 zile de la administrarea primei doze de vaccin, însă abia la 7 zile de la a doua vaccinare vom obține beneficiile maxime.

„Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze.”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-12-26T11:36:02+02:00 11:36

Share
Scris de
Danciu Mirela

Acest site foloseste cookies.

Read More