Sanatate

RO Vaccinare situația la 12 ianuarie 2021 UPDATE, Valeriu Gheorghiță raport

Valeriul Gheorghiță, coordonatorul Național pentru Vaccinarea în România, a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat datele actualizate la zi, 12 ianuarie 2021. Până acum s-au vaccinat 125.000 de persoane din cele 160.000 din sistemul medical. Gheorghiță a mai vorbit și despre cele 272 de doze de vaccin irosite din cauza proastei manipulari sau expirarea lor pentru că persoanele nu s-au prezentat la centrul de vaccinare lal final de program, când nu mai era timp să fie chemate persoane din listele de backup.

UPDATE, ora 18:09 – În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 15.257 de persoane

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este 140.447.

Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore) este 56 de reacții comune și minore, dintre care: 20 reacții de tip local; 36 reacții generale.

Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) este 484 comune și minore, dintre care: 193 reacții locale cu durere la locul injectării; 291 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Valeriu Gheorghiță: Respectăm libertatea de expresie a ficăruia, vaccinul nu este obligatoriu

După ce IPS Teodosie a anunțat public că nu se vaccinează, jurnaliștii prezenți la conferința de presă susținută astăzi de Valeriu Gheorghiță și specialiștii din Centrul Național de Vaccinare, i-au cerut un punct de vedere medicului.

RO Vaccinare Valeriu Gheorghiță prezintă raportul vaccinări în România

Valeriu Gheorghiță a răspuns că fiecare persoană are libertatea de a își exprima un punct de vedere și a subliniat încă o dată că vaccinul nu este obligatoriu și gratuit.

Câte persoane s-au vaccinat?

În conferința de presă Gheorghiță a prezentat și raportul persoanelor vaccinate până la 11 ianuarie 2021, 125.000 de persoane s-au vaccinat în sistemul medical din cele 160.000 care erau pe liste.

De asemenea conducătorul campaniei naționale de vaccinare spune că platformele RO Vaccinare atât site-ul cât și pagina de Facebook oficială au un număr mare de utilizatori, care le accesează și este locul de unde populația se informează despre vaccinul anti COVID-19.

„Nu am să spun un procent de refuz, pentru că atunci când vorbim de numărul de persoane vaccinate, circa 125.190, din datele din ziua precedentă, vorbim de persoane care au fost eligibile pentru vaccinare, adică persoane care nu trecuseră prin infecție, care nu aveau contraindicații, care nu erau în izolare la domiciliu pentru că se aflau în cursul evoluției bolii. Pot să spun că avem 125.000 de persoane vaccinate dintr-un număr de 160000 de angajați în sistemul medical”, spune Valeriu Gheorghiță.

El mai spune că procentul de persoane vaccinate din personalul medical va ajunge la 70-80%.

„Motivele pentru care nu ajungem la 100% se regăsesc explicate prin decizii personale care sunt influențate de mai mulți factori, nu neapărat de lipsa încrederii în vaccin”, conchide coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Profesorii incluși în etapa a doua de vaccinare

Profesorii au fost inclusi în etapa a doua de vaccinare și acest lucru a fost făcut pentru a grăbi redeschiderea școlilor. Mai ales că principalele sindicate sau asociații, spun că profesorii din România sunt dispuși să se vaccineze, iar asta ar putea face ca guvernul să permită redeschiderea școlilor din România.

Săptămâna viitoare se dau drumul înscrierilor persoanelor aflate în etapa a treia de vaccinare pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, platforma permite persoanelor să se înscrie pe baza datelor persoanele. De asemenea permite și angajatorilor care își vor condiționa angajații să fie vaccinați să-i înscrie în masă, iar mai apoi persoana se poate programa pentru vaccinare în sistemul electronic creat de guvern.

La conferința de presă au asistat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență.

VIDEO: Valeriu Gheorghiță prezintă raportul vaccinări în România pe 12 ianuarie 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că numărul de doze utilizate zilnic va crește din 20 ianuarie.

„După modelele pe care le-am avut în vedere împreună cu colegii de la INSP, modelarea epidemiologică, putem ajunge la 40-45.000 de doze administrate în fiecare zi, ceea ce nu reprezintă cazuri noi, nu reprezintă persoane, pentru că trebuie să luăm în calcul că din 20 ianuarie încep persoanele care își vor face în aceeași zi rapelul, la care se adaugă persoanele noi care vor fi la prima doză. Practic, numărul dozelor consummate în fiecare zi începând cu data de 20 ianuarie va fi mult mai mare. (…) Numărul de doze care aparent acum este excedentar va fi repede consumat, nu neapărat insuficient, pentru că ne dorim să avem o activitate cât se poate de continua în activitatea de vaccinare”, a declarat valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, calendarul de livrare a dozelor de vaccin prevede alocarea către România a circa 780.000 de doze în luna februarie și a 1,2 milioane în martie. La acestea se vor adăuga, în primul trimestru, alte 400.000 de doze de vaccin Moderna.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-12T18:09:20+02:00 18:09

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More