Categorii Sanatate

Sechelele cu care rămân pacienții infectați cu covid-19 chiar și după vindecare. Oboseala și anxietatea sunt cele mai întâlnite

Infectarea cu noul coronavirus este cel mai de temut coșmar în zilele noastre. Pandemia a lovit întreaga omenire și efectele ei sunt vizibile în toate domeniile. Studiile în acest sens continuă, pentru a descoperi tot mai multe lucruri despre acest virus nemilos. Unele dintre cele mai recente cercetări arată că pacienții vindecați de coronavirus sunt expuși la riscuri mari și pot rămâne cu sechele. Unele dintre cele mai întâlnite sunt bolile psihice sau oboseala, care pot dura perioade lungi.

Ce pot păți cei infectați cu covid-19

Studiile în domeniul coronavirusului continuă, având în vedere că este un fenomen nou, care a izbucnit brusc și despre care nu s-au știut prea multe. Cel mai recent studiu  realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda, arată că pacienții vindecați de coronavirus se pot confrunta cu oboseala, principalul simptom al bolii, până la 10 săptămâni de la dispariția virusului din organism.

Oboseala este unul din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus, iar din studiile specialiștilor reiese că acest virus poate declanșa un sindrom de oboseală postvirală. La studiu au participat 128 de voluntari infectaţi cu covid-19: 54% femei şi 46% bărbaţi, cu o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, iar ceilalți au fost trataţi ambulator. Persoanele au fost evaluate la 72 de zile de la vindecare, iar  52,3% resimțeau starea de oboseală chiar și după 6 săptămâni. S-a constatat că oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.

Un alt studiu realizat de mai mulți psihiatri de la Universitatea Oxford din Marea Britanie arată că anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme dezvoltate în rândul pacienților care s-au vindecat de nemilosul virus. Totodată, există și un risc de dezvoltare a unei forme de demență după perioada de infectare.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a explicat că situația este una dificilă, iar specialiștii ar trebuie să identifice rapid  cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute în urma infectării cu COVID-19.

Rezultatele studiului arată că acest virus afectează creierul și mintea, iar 1 din 5 persoane care au avut virusul au suferit de anxietate, depresie sau insomnie în 3 luni de infectare. De asemenea, studiul mai arată și că persoanele cu boli mintale sunt mai predispuse să ia virusul.

„Cauza probabilă este o combinație a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie specială și a efectelor fizice ale bolii.”, a spus Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More