Connect with us
Șeful campaniei de vaccinare oferă detalii importante: „Vaccinarea va fi gratuită şi voluntară”

Sanatate

Șeful campaniei de vaccinare oferă detalii importante: „Vaccinarea va fi gratuită şi voluntară”

Lucrurile sunt dificile în România, pandemia punând stăpânire pe țara noastră. Nu sunt semne că situația se îmbunătățește, ci chiar că este din ce în ce mai firavă, numărul de cazuri continuând să se mențină pe un trend ascendent. Specialiștii susțin că cea mai bună soluție este vaccinul, care va ajunge și în țara noastră în curând. Fiind un subiect controversat, responsabilii de campania de vaccinarea vorbesc tot mai mult despre acesta. Astfel, șeful campaniei, Valeriu Gheorghiță, a oferit mai multe detalii despre vaccinarea din țara noastră.

Vaccinarea nu va fi obligatorie

Specialiștii susțin că vaccinarea este cea mai bună soluție pentru a scăpa de acest virus nemilos. În țara noastră, vaccinul urmează să apară, iar campania de vaccinare este în curs de procesare. Strategia campaniei de vaccinare va fi făcută publică săptămâna viitoare, documentul fiind în acord cu recomandările internaţionale.

Autoritățile așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile internaționale și distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea. Atunci când vaccinul va primi aprobarea, acesta va fi distribuit în mod egal, în aceeași perioadă, în toate statele europene.

Valeriu Gheorghiță a venit cu câteva clarificări în ceea ce privește vaccinarea. Astfel, coordonatorul campaniei a explicat că vaccinul va fi gratuit pentru toată lumea. De altfel, nu va fi obligatoriu și nici condiționat, motiv pentru care fiecare va decide dacă se vaccinează sau nu. Medicul susține că o persoană trebuie să fie hotărâtă să facă acest lucru, să se documenteze înainte de a lua decizia de a se vaccina sau nu.

„În momentul de față pot să vă spun că ne aflăm la finalizarea strategiei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure, credibile, înainte să decidă acest lucru.”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România.

El a precizat însă că este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei. Mai mult, vaccinarea se va face etapizat: primii vor fi angajaţii din sistemul sanitar, apoi cei instituțiile de asistenţă socială, după care urmează populația generală, începând cu vârstnicii, persoanele din categoria de risc, cu boli grave, care, în prezența virusului, ar putea conduce la o tragedie.

Președintele a explicat și el că România e parte a acordurilor Comisiei Europene pentru furnizarea vaccinului, pentru care s-au alocat 10 milioane de doze de vaccin. El speră că vaccinul va ajunge în țara noastră în primul trimestru al enului următor.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top