Medicamentul antiviral Remdesivir a fost declarat ineficient în lupta contra Covid-19, potrivit unui studiu efectuat de Organizația Mondială a sănătății. Se pare că cel mai recent atudiu făcut de OMS contrazice total alte două studii efectuate de americani, conform cărora acest antiviral puternic ar reduce durata de spitalizare a pacienșilor infectați cu noul coronavirus și totodată ar reduce numărul deceselor provocate de virus. Vestea vine ca un trăsnet în plină criză de Remdesivir.
Studiul indică faptul că medicamentul entiviral „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării”. Această concluzie a fost trasă după ce s-au analizat 11 266 bolnavi de Covid-19 care au fost tratați cu Remdesivir dar și alte trei medicamente.
Studiul Solidarity a concluzionat că niciunul dintre medicamentele testate nu a avut rezultate deosebite asupra pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Date din acest studiu au fost publicate în Financial Times, publicație care a obținut o copie a studiului.
”Aceste tratamente cu remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, se mai subliniază în studiul OMS.
Același studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății arată că medicamentele testate nu au avut efect nici asupra perioadei pe care bolnavii au petrecut-o în spital. Mai exact, aceste tratamente nu au scăzut durata internării pacienților si nu au reușit să aibă un impact aspra ratei mortalității în ceea ce privește această boală.
Remdesivirul este un medicamente antiviral produs de compania americană Gilead Sciences. Acesta a fost autorizat la data de 1 mai pentru a fi administrat pacienților care s-au infectat cu noul tip de coronavirus. Inițial, medicamentul a fost creat pentru a trata infecția cu Ebola.
După ce compania producătoare a anunțat prețurile pentru medicament, americanii au cumpărat toate stocurile de Remdesivir pentru rumătoarele 3 luni. Mai apoi au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament.
La finalul lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică producătoare pentru a asigura doze de Remdesivir pentru aproximativ 30.000 de pacienți din țările membre, printre care se numără și România. Veklury (Rmdesivir) a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. ulterior Gilead a vândut patentuș și altor țări membre UE pentru ca acestea să poată produce singure medicamentul care era considerat foarte eficient în lupta contra Covid-19.