Sanatate

Testele Covid-19 nu sunt întotdeauna corecte. Explicațiile medicului Virgil Musta

Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în rândul oamenilor. În urma etapelor de relaxare, oamenii au avut parte de mai multă libertate, s-au întors la locurile de muncă și au acces la mall-uri. De altfel, terasele și alte spații publice au fost deschide, iar activitatea turistică a fost reluată. Drept urmare, în ultima perioadă s-a remarcat o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate, în ultimele zile fiind identificate peste 1000 de cazuri noi, depășind cu mult recordurile de la începutul pandemiei. În acest context, este evident că au fost efectuate mai multe teste de Covid-19. Despre aceste teste care au dat și erori a vorbit cunoscutul medic, Virgil Musta, explicând de ce nu sunt întotdeauna corecte.

Testele Covid-19 nu sunt întotdeauna corecte. Explicațiile medicului Virgil Musta

În ultima săptămâna, în Liga 1 au fost mai exemple de bolnavi de coronavirus falși. Au fost cinci cazuri la baza de la Mogoşoaia, administrată de Federaţia Română de Fotbal (FRF), unul la echipa Poli Iaşi, unde fotbalistul Cabral a ieşit pozitiv dimineaţă şi negativ, de două ori, până seara.

Situația a fost cu adevărat dificilă la cei de la CFR Cluj. La echipa campioană, potrivit unui comunicat oficial dat de ardeleni, în urma testelor efectuate la o clinică din Bucureşti, au fost 23 de probe care au furnizat rezultate eronate, pozitive. Ulterior, toate aceste persoane au repetat testarea şi au obţinut cu toţii rezultate negative.

În acest context, medicul Virgil Musta a explicat că există și posibilitatea ca testele să nu dea rezultatul corect mereu, din mai multe motive. În funcţie de echipamentele medicale care sunt folosite şi de timpul de teste, sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este in 70% şi 90%. Asta înseamnă că poate da o eroare de 5% sau de până în 30%, conform medicului. Astfel, calitatea testului este importantă.

De altfel, pot exista și probleme tehnice. În lipsa unui personal calificat sau din cauza unui aparat care nu a fost setat corect, un om sănătos poate avea un rezultat pozitiv, în timp ce unul infectat poate obține un rezultat negativ.

„Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. În cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând. Testele, cu cât sunt mai scumpe, cu atât sunt mai performante. Exista posibilitatea ca în tehnică să se greşească sau să se contamineze eprubetele de la una de la alta, pentru că tehnica este foarte dificilă şi trebuie un personal bine antrenat şi calificat.”, a explicat medicul.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-07-30T18:25:46+03:00 18:25

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More