Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia victimele incendiului din clubul Colectiv vor primi spitalizare gratuită pentru tot restul vieții. Vineri, 30 octombrie 2020, se împlinesc cinci ani de la nefericitul eveniment care a cruțat viețile a zeci de oameni și a marcat pentru totdeauna familiile acestora, dar și pe mulți dintre supraviețuitori, ale căror vieți s-au schimbat complet și trec și acum prin chinuri grele.
Chiar azi, la cinci ani de la incendiul Colectiv, președintele a aprobat legea prin care toți supraviețuitorii nefericitului eveniment beneficiază de tratament gratuit pe viață. Tratamentele medicale necesare victimelor de la Colectiv pot fi efectuate în sistem public sau privat, atât în țară cât și în străinătate. În prezent, 27 de persoane beneficiază de gratuitate privind spitalizarea, însă numărul se poate modifica, în funcție de nevoile bolnavilor și de cum evoluează starea lor de sănătate.
Președintele a anunțat încă de miercuri că va promulga legea respectivă. Mai mult, și-a exprimat părerea de rău față de tragicul eveniment și este convins că toți oamenii responsabili au învățat ceva din această experiență în care și-au pierdut viața mai bine de 60 de tineri.
„Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici. Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
Proiectul de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora, a fost adoptat de Parlament la jumătatea lunii octombrie.
Președintele a ținut să le aducă un omagiu tinerilor artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și chiar studenți străini care s-au stins în seara cea neagră. El a depus, ca în fiecare an, o coroană de flori și a aprins o lumânare în memoria victimelor.
Supraviețuitorii incendiului încearcă acum să șteargă din suflet și de pe trup rănile cu care s-au ales în seara de 20 octombrie 2015 și sunt dezamăgiți de faptul că nu au fost luate măsuri până acum și de faptul că vinovații sunt în libertate.
Acest articol a fost actualizat la: 30 octombrie 2020 13:02