Pandemia de coronavirus a afectat grav populația și continuă să facă victime. În ultima vreme, mai multe țări și-au deschis granițele, au ridicat restricțiile și au impus, în schimb, mai multe măsuri de prevenire a infectării cu noul COVID-19. Cu toate acestea, un expert german susține că nu sunt semne că pandemia ar dispărea curând, ci situația din mai multe state demonstrează că un al doilea val va reveni în toamnă, însă intensitatea acestuia nu poate fi anticipată de pe acum.
Dr. Tobias Welte este profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru Covid-19 în Germania. Acesta susține că situația din fiecare țară este diferită, însă în unele state poate fi vorba chiar de o revenire a celui de-al doilea val, poate chiar mai puternic decât primul. Acesta avertizează că virusul se va răspândi mai ușor odată cu redeschiderea frontierelor și plecarea oamenilor în afara țării lor.
„Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe.”
Specialistul spune că un al doilea val nu va putea fi prevenit, mai ales că până la jumătatea anului viitor nu va exista nici măcar un vaccin destinat prevenirii și vindecării de coronavirus. Totuși, probabilitatea de a găsi un antidot este prea mică, iar tot ceea ce rămâne de făcut este respectarea măsurilor de prevenire, mai ales distanțarea socială.
Doctorul susține că nu se știe dacă al doilea val va fi mai puternic, însă va apărea și gripa sezonieră, ceea ce va complica lucrurile. Va fi vorba de o dublă infectare ce nu va putea fi prevenită și face necesară vaccinare împotriva altor boli, pentru a fi redus riscul de mai multe infectări în același timp.
„Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp.”, a adăugat specialistul.
Acest articol a fost actualizat la: 7 iulie 2020 11:13