Sanatate

Vorbitul este la fel de periculos precum tușitul când vine vorba de răspândirea Sars Cov 2

Cel mai recent studiu publicat în Proceedings of the Royal Society arată că vorbitul este cel puțin la fel de periculos precum tușitul când vine vorba despre răspândirea Sars Cov 2. Oamenii de știință au arătat că, mai exact, vorbitul timp îndelungat în spații închise reprezintă un adevărat pericol, deoarece răspândirea particulelor în aer se face foarte rapid.

Studiu arată că măsurile de distanțare socială nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea Sars Cov 2

Studiul mai sus menționat demonstrează că măsurile de distanțare socială nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea noului coronavirus, iar întâlnirile îndelungate în spații închise reprezintă un pericol.

Specialiștii avertizează că este foarte important să aerisim periodic spațiile închise și să utilizăm masca d eprotecție ori de câte ori ne aflăm în astfel de spații.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au dat și un exemplu foarte relevant. Se pare că petrecerea unei ore într-un spaţiu închis de 250 de metri pătraţi, care are o capacitate minimă de 50 de persoane şi o aerisire tipică „de birou”, are o probabilitate estimată la 8% de infectare, dacă există 5 persoane care nu poartă mască de protecție în camera respectivă. Șansele de îmbolnăvire scad la 2% dacă schimbarea completă a aerului se face de 5 ori pe oră în loc de 3.

Picăturile mici de salivă, care sunt expluzate în timpul vorbirii, pot rămâne în aer chiar și două ore. În câteva secunde acești aerosoli parcurg distanța recomandată de autorități, de 2 metri, dintre persoane. Datele din studiul mai sus menționat indică faptul că la o oră după ce o persoană infectată vorbeşte timp de 30 de secunde, aerosolii rămași conţin mult mai multă masă virală decât după o tuse.

„Vorbirea produce particule mult mai fine decât tusea, iar acestea pot rămâne peste o oră în cantităţi suficiente pentru a infecta”, a declarat Pedro Magalhães de Oliveira, expert la Universitatea Cambridge şi coautor al studiului.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-31T18:20:46+02:00 18:20

Share
Scris de
Cristina Bosioc
Stiri Despre coronavirussars cov 2

Acest site foloseste cookies.

Read More