Mitropolitul Dosoftei s-a nascut in anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie. A studiat pentru inceput acasa, apoi la Iasi, la Colegiul de la Trei Ierarhi, infiintat in timpul domnitorului Vasile Lupu. De aici se indreapta spre Liov, unde va studia la Scoala Fratiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a invatat limba greaca, latina, slavona bisericeasca si polona, devenind unul dintre poliglotii vremii. In anul 1649 s-a calugarit la Manastirea Probota, primind numele Dosoftei. In anul 1658 a fost ales si hirotonit episcop de Husi, apoi episcop la Roman, iar in 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
Toata viata mitropolitului a fost o truda neincetata pusa in slujba poporului si a limbii romanesti. In vremea mitropolitului slujbele se tineau fie in greceste, fie in slavoneste, limbi pe care poporul nu le mai intelegea. Astfel, marea sa grija era ca poporul sa inteleaga ceea ce se slujeste in biserica: „sa-ntaleaga tot spasenia lui Dumnedzau cu intreg inteles”.
Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari carturari romani din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet national, primul traducator in limba romana al cartilor de slujba religioasa, primul versificator al Psaltirii in tot Rasaritul ortodox, primul traducator in romaneste al unor carti din literatura dramatica si istorica universala, primul carturar roman care a copiat documente si inscriptii. Mai este cunoscut drept o personalitate a vietii culturale si spirituale romanesti si pentru traducerile sale din literatura patristica si pentru contributia sa la formarea limbii literare romanesti.
In 1686, in urma campaniei de retragere din Moldova, soldatii polonezi au luat cu ei ca ostatic si pe mitropolitul Dosoftei. Ramane in exil pana la sfarsitul vietii. A trecut la cele vesnice pe 13 decembrie 1693. A fost inmormantat la Biserica „Nasterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).
Canonizarea Sfantului Ierarh Dosoftei a fost abrobata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc in data de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitana din Iasi.
Troparul Sfantului Ierarh Dosoftei
Glasul 8
Aparatorule al Ortodoxiei si invatatorule al sfinteniei, pastor bland ca un miel si mare dascal al Sfintei Liturghii, Parinte Ierarhe Dosoftei, roaga pe Hristos-Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!
Condacul Sfantului Ierarh Dosoftei
Glasul 3
Aratatu-te-ai bun lucrator in via lui Hristos, folosind cuvantul Evangheliei Domnului la povatuirea dreptcredinciosilor pe calea mantuirii, ca un adevarat pastor duhovnicesc al Bisericii si slujitor al oamenilor. Credinta pazind-o si pe credinciosi catre Dumnezeu indreptandu-i, intaresti nadejdea in sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.
Rugaciune catre Sfantul Ierarh Dosoftei
O, preaintelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de stramtorare, sa fii pavaza Bisericii Moldovei. Pentru credinta, blandetea, rabdarea si milostenia ta, chipul ingeresc ai primit si vrednic te-ai facut de inaltimea chemarii arhieresti. Intelept talcuitor al dreptei credinte, luminator si sfintitor al limbii romane, mare iubitor al Sfintilor si al Sfintei Liturghii te-ai aratat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Intrucat te-ai invrednicit sa stai in preajma Sfintei Treimi, te laudam, cantam si fericim viata ta curata si multa ta osteneala pentru credinta si lucrarea Bisericii lui Hristos.
Acum, te rugam, pastor luminat al Bisericii si impreuna liturghisitor cu ingerii in ceruri, ajuta-ne cu mijlocirile tale, rugand pe Dumnezeu sa daruiasca poporului nostru taria dreptei credinte, bucuria vietii sfinte si rodirea faptelor bune; sa ocroteaca pe parinti si pe copii, sa vindece pe cei bolnavi si sa mangaie pe cei intristati; sa sporeasca dragostea noastra, a tuturor, pentru cei saraci, singuri si neajutorati; sa ne ajute pe toti sa implinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi si mantuirea noastra. Amin.
Sursa www.crestinortodox.ro
Sursa foto basilica.ro
Acest site foloseste cookies.
Read More