Connect with us
Ortodocșii îl prăznuiesc în data de 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Iată ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare.

Știri

SĂRBĂTOARE: Sfântul Ioan Gură de Aur, pomenit pe 13 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi

SĂRBĂTOARE: Sfântul Ioan Gură de Aur, pomenit pe 13 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi. Pe 13 noiembrie, crestin-ortodocsii il pomenesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, unul din cei trei Sfinti Ierarhi. Sfantul Ioan Gura de Aur a fost arhiepiscop al Constantinopolului si a propovaduit credinta ortodoxa in vremuri tulburi pentru crestini.

A fost inaltat de la randuiala de cleric de Sfantul Meletiei, patriarhul Antiohiei, iar de Flavian a fost facut diacon si preot. Sfantul Ioan Gura de Aur a lasat mostenire ortodocsilor cuvinte de invatatura, iar textele sale sunt pastrate si azi.

Iata cateva traditii si obiceiuri de Sfantul Ioan Gura de Aur, care se respecta pe 13 noiembrie:

1. In aceasta zi, crestinii merg la biserica pentru a cere iertarea pacatelor. E bine sa duca niste merinde cu ei pentru a fi sfintite, mai ales ca se apropie Lasata Secului, iar din 15 noiembrie incepe Postul Craciunului.

2. Nu e bine ca in aceasta zi oamenii sa se sfadeasca. Cei care se cearta pe 13 noiembrie vor avea 13 zile cu mare ghinion pana la finalul anului.

3. Se da pomana celor nevoiasi. E bine ca dupa ce crestinii participa la slujba dedicata Sfantului Ioan Gura de Aur sa ofere cateva lucruri celor nevoiasi: haine pe care nu le mai folosesc, mancare, carti de rugaciuni, iar copiilor fructe si dulciuri.

Ce sa nu faci de Sfantul Ioan Gura de Aur

1. Nu de indestula. Ai grija la mesele copioase. Acest sfant trebuie cinstit prin umilinta si renuntarea la pacatul mancarii. E bine sa eviti produsele animale astazi si sa nu te saturi.

2. Nu spala haine. Este zi de duminica, iar duminica este sfanta. Daca nu vrei sa il superi pe Dumnezeu, spala hainele intr-o alta zi. Daca anumite rufe trebuie spalate urgent, poti face asta seara, nu in timpul slujbei, insa e bine sa spui o rugaciune pentru ca Dumnezeu sa iti inteleaga si sa iti ierte pacatul.

CITESTE SI: Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan Gura de Aur

3. Nu refuza iconitele si cartile pe care ti le pot oferi cersetorii, oamenii foarte sarmani. De asemenea, e bine sa cumperi o carte de rugaciune in aceasta zi. Se spune ca acea carte iti va lumina mintea tot anul.

Crestin-ortdocsii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Gura de Aur. Iata cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan Gura de Aur, cel care te apara de pradatori.

Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan Gura de Aur

„Doamne, Dumnezeul meu, stiu ca nu sunt vrednic, nici mi se cade, ca sa intri sub acoperamântul casei sufletului meu, pentru ca este desarta toata si surpata, si nu ai la mine loc cuviincios, ca sa-Ti pleci capul; ci pe cum, dintru înaltime pentru noi Te-ai umilit, pleaca-Te si acum la umilinta mea.

Si pe cum bine ai voit a Te culca în pestera si în ieslea necuvântatoarelor, asa binevoieste a intra si în ieslea necuvântatorului meu suflet si în spurcatul meu trup. Si pe cum nu ai socotit a fi lucru nevrednic a intra si a cina împreuna cu pacatosii, în casa lui Simon leprosul, asa binevoieste a intra si în casa sufletului meu celui umilit, al leprosului si pacatosului.

Si precum nu ai respins pe pacatoasa, cea asemenea mie, care s-a apropiat si s-a atins de Tine, asa Te îndura si spre mine pacatosul, care ma apropiu si ma ating de Tine.

CITESTE SI: Sfantul Ioan Gura de Aur, luptatorul impotriva coruptiei si antisemitisimului

CITESTE SI: Rugăciune făcătoare de minuni către Fecioara Maria

Si precum nu Te-ai scârbit de spurcata si blestemata ei gura, ceea ce Te saruta, asa nu Te scârbi nici de gura mea, si mai spurcata, si mai blestemata, nici de urâte si necurate buzele mele, si de limba mea cea cu totul necurata.

Ci sa fie mie carbunele preasfântului Tau Trup si al scumpului Tau Sânge, spre sfintire si luminare si spre întarirea umilitului meu suflet si a trupului, spre usurarea greselilor mele celor multe, spre paza de toata lucrarea diavoleasca, spre schimbarea si împiedicarea diavoleasca, spre schimbarea si împiedicarea vicleniei si relei mele deprinderi, spre omorârea patimilor, spre împlinirea poruncilor Tale, spre adaugarea dumnezeiescului Tau har, si spre dobândirea împaratiei Tale.

Ca nu ca un nepasator ma apropriu de Tine, Cristoase Dumnezeule, ci nadajduind întru bunatatea Ta cea nespusa, si pentru ca, stând departe multa vreme de împartasirea Ta, sa nu fiu sfâsiat de lupul cel întelegator. Pentru aceea ma rog Tie:

Precum singur esti sfânt, Stapâne, sfinteste-mi trupul si sufletul, mintea si inima, maruntaiele si pântecele, si întreg ma înnoieste, si înradacineaza frica Ta întru madularele mele, si sfintirea Ta fa-o nestearsa din mine.

Si fii mie ajutor si sprijinitor, îndreptând în pace viata mea, învrednicindu-ma si de a sta de-a dreapta Ta, împreuna cu Sfintii Tai. Pentru rugaciunile si mijlocirile preacuratei Maicii Tale, si ale preacuratelor Puteri fara de trup care slujesc Tie, si ale tuturor Sfintilor, care din veac bine Ti-au placut. Amin.”

Sursa foto: grigoriepalama.ro

Continue Reading
You may also like...

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top