Scandal la Bac 2016, din cauza probei de fizica! Ce se intampla cu notele

11.07.2016
Scandal la Bac 2016, din cauza probei de fizica! Ce se intampla cu notele

O problema redactata gresit la proba de fizica a provocat un scandal de proportii inainte ca primele rezultate la BAC 2016 sa se afiseze. Sute de elevi si parintii acestora cer printr-o petitie Ministerului Educatiei sa acorde punctaj maxim, indiferent de rezolvarea aleasa.

Cerinta redactata gresit a fost cea de la subiectul al doilea de la electricitate. Andu Ouatu, profesor de fizica la Colegiul National din Iasi, spune ca enuntul problemei nu a fost unul corect, astfel incat pana si cei mai buni elevi si-au pierdut zeci de minute pentru a rezolva subiectul, fara a reusi sa dea raspunsul corect.

”La subiectul II de la Bacalaureat, la electricitate este in textul problemei o tensiune intre doua puncte, A si B, de 30V. Ar fi trebuit sa fie minus 30V pentru ca directia in care circula curentul electric in acea ramura era de la B la A”, a spus Andu Ouatu. Acesta a mai afirmat ca nu are de gand sa lase lucrurile asa.

Vezi aici rezultatele la Bacalaureat 2016 pe judete!

„Unii mi-au spus ca ma bat degeaba cu sistemul. Da, ma bat. Sa nu ne mai miram de ce pleaca tinerii buni din tara”, a completat profesorul de fizica iesean Andu Ouatu, cel care a sesizat eroarea, potrivit news.ro.

Cu toate ca rezultatele la Bacalaureat 2016 se afiseaza maine, marti, 12 iulie, Ministerul Educatiei nu a spus pana acum ce se va intampla cu subiectele la fizica. Elevii se tem ca notele lor vor avea de suferit din cauza greselii de redactare. Unii semnatari cer chiar implicarea presedintelui Iohannis in acest caz, in timp ce altii ameninta ca ii vor da in judecata pe autorii subiectelor, daca plangerile nu le sunt luate in considerare.

„Imaginati-va ca sunteti un tanar care a muncit 12 ani neintrerupt sa obtina rezultate foarte bune, a castigat o multime de premii la olimpiade nationale si internationale, a fost admis la o facultate de prestigiu din Europa si avea nevoie doar de o nota peste 9.50 la Bacalaureat. Din pacate, nu o poate obtine pentru ca cineva a omis un minus, altcineva nu a verificat si nimeni nu vrea sa recunoasca si sa corecteze eroarea”, se arata in petitia adresata Ministerului Educatiei.