Știri

Scandal la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Client, refuzat pentru că nu vorbea maghiară

Un bărbat s-a dus de Ziua Limbii Române (31 august) la Kaufland Odorheiu Secuiesc și a cerut o porție de mici. Femeia de la casierie l-ar fi refuzat pe motiv că nu vorbea limba maghiară, iar de aici a pornit scandalul.

Bărbatul a filmat scenele cu camera ascunsă, iar acestea au fost postate pe Internet, stârnind un val de revoltă (puteți vedea imaginile la finalul articolului). Lanțul de hypermarketuri a reacționat printr-un comunicat de presă.

„Regretăm experiența prin care a trecut clientul nostru şi ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel de comportamente discriminatorii și misiunea noastră este să oferim produse și servicii de calitate însoțite de amabilitate față de toți clienții, nediferențiat. Te asigurăm de toate eforturile noastre de a comunica cu clienții noștri într-o manieră corectă. Facem un efort continuu de a preveni astfel de situații și demarăm periodic training-uri cu angajații noștri”, a transmis Kaufland.

Compania a revenit ulterior cu un comunicat de presă.

Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.

Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.

În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.

La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.

De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.

Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.

Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 și apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.

Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.

Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern.

Kaufland este o companie în care lucrează oameni de diferite naționalități și toți punem pe primul loc amabilitatea și respectul față de client, aspecte absolut definitorii pentru activitatea noastră, oriunde am lucra.

De asemenea, în cursul zilei de vineri, o echipă de la Protecţia Consumatorului Harghita s-a deplasat, vineri dimineaţă, la supermarketul Kaufland din Odorheiu Secuiesc, pentru a verifica în ce măsură faptele relatate de un blogger clujean sunt reale. Situaţia s-a repetat, motiv pentru care compania a fost amendată. Directorul OPC Braşov susţine că nu este vorba despre un caz izolat.

Pe de altă parte, jurnalistul Lucian Mîndruță spune că bărbatul a mers să cumpere mici la ora 9:45, când casa de marcat încă nu era deschisă.

„Nimeni nu s-a întrebat de ce omul își primește banii înapoi, iar în jur sunt și alții care așteaptă? Păi, să zicem, dacă nu era deschis încă? Dacă era 9:45 și casa nu era încă deschisă? Pentru că înțeleg că exact asta era situația: omul s-a dus chitit să ia mici la mic dejun, cu un sfert de oră înainte să se deschidă. Asta spun sursele mele. Nu maghiare. Femeia nu putea să încaseze banii. Sistemul nu era pornit”, spune el, adăugând că „toată povestea miroase de la o poștă a mici arși ca să dăm foc între români și unguri, mai ales că filmul e tăiat și nu știi dacă nu cumva lipsește o explicație de bun simț”.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-09-01T16:39:04+03:00 16:39

Vezi comentarii

  • Am fost acum ceva timp in Aiud la LIDL sa-mi cumpar o inghetata. Sincer sa va zic scria cuvantul inghetata in limba maghiara :( . Chiar nu este posibil asa ceva. Daca dai o raita prin magazin, 60% din produse scrie in maghiara :( .

  • Nu-i nimic nou. In 1991 am mers in Satul Mare cu matusa mea (unguroaica) la . Am intrat sa iau o paine iar matusa ma astepta afara ca avea de discutat cu cineva. Cer o paine.....nimic....mai incerc inca o data poate nu m-a auzit...nimic ....stau asa ca proasta lipita de tejghea si astept ....vanzatoar ma ignora total...servea pe altii care veneau dupa mine si doar in ungureste se vorbea. Vine matusa dupa mine ....cere ea o pane in ungureste si-i da fara probleme. Nu am intels nici atunci dar nici acum atitudinea asta. FOARTE URAT. In alte tari nimeni nu este angajat ca vanzator fara cunostinte cel putin minime din limba respectivei tari.

  • Am terminat si cu cumparaturile de la Kaufland.
    Cei de la Kaufland mint, indiferent de cate ori venea sa discute un om cu angajata lor, aceasta daca nu stia in ce limba sa se adreseze, folosea formula .<< POFTITI - TASIC ""( ungureste nu stiu ).
    PS: In maghiara putea sa vorbeasca chiar si in afara orelor de program, numai in romana nu !!!
    Astia ne cred prosti.

  • Am ajuns ca noi romanii, in tara noastra sa fim certati de unguri ca nu stim maghiara.
    In Harghita se vinde bere cu eticheta in maghiara, fara a fi si in romana, asa cum prevede legea.
    Denumirea berii este : Csiki Sőr.
    Autoritatile romane dorm !!!!

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More