Connect with us
Scandal pe tema deficitului bugetar! Ce a făcut Darius Vâlcov

Știri

Scandal pe tema deficitului bugetar! Ce a făcut Darius Vâlcov

Darius Vâlcov, omul de încredere al lui Liviu Dragnea în Guvern, a provocat un imens scandal după ce a publicat datele privind deficitul bugetar, cu săptămâni înainte ca Ministerul Finanțelor Publice să aibă situația exactă și finală a execuției bugetare.

Opoziția îl acuză pe consilierul pe probleme economice al Vioricăi Dăncilă, că măsluiește cifrele în așa fel încât să pară că România se încardează în ținta de deficit de maxim 3%.

Liberalul Florin Cîțu spune că va organismele interne și europene în legătură cu această situație.

„Deficit (cash) 2018 = 2,92% (n.red. – din PIB). Felicitări valoroasei echipe de la Ministerul Finanţelor Publice! #indraznestesacrezi”, a scris Darius Vâlcov, luni, la ora 19:45, pe pagina sa de Facebook.

În schimb, senatorul liberal Florin Cîţu susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată marţi, în jurul orei 10, că datele prezentate de Vâlcov sunt false.

„Darius Valcov confirmă criză! Cifrele prezentate de Darius Valcov sunt măsluite. #fakenews Datele OFICIALE despre execuţia bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019.

Doar atunci MFP are situaţia EXACTĂ şi FINALĂ a execuţiei bugetare. Aseară târziu am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav,

Darius Valcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%”, a precizat Cîţu.

„Pentru a-i opri şi a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri: – Alo instituţiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT…); – Îi cer public lui Teodorovici să permită ca o echipă de experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

Suntem pregătiţi.; – voi informa EUROSTAT de manipularea indicatorilor economici în România, în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi, vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în grădina celui care pentru 6 luni de zile va prezida şedinţele ECOFIN. #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris Cîţu.

Eugen Teodorovici amenință presa cu amenzi

În replică, ministrul de Finanțe se răzbună pe presă și amenință că va iniția un proiect de lege pentru a amenda jurnaliștii care nu verifică informații înainte de publicare.

„Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă.

Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia.

Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară.

Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată.

Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele.

I-au spus lui oameni din finanţe… Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte” , a declarat, miercuri, pentru AGERPRES ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile şi salariile în 2019

1 Comment

1 Comment

  1. Nelu Pricelutu

    2019-01-03T17:43:03+02:00 at 17:43

    Câți km de autostradă a-ți făcut în2018?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top