Categorii Știri

Scenariu extrem: ce se intampla daca Pamantul se ciocneste de o planeta de marimea sa

Chiar daca noua ni se pare ca suntem centrul Universului, Pamantul nu este de loc singur in Cosmos. Iata cat de repede putem ajunge praf si pulbere!

Chiar daca in ultimii 4,5 miliarde de ani in Sistemul nostru Solar nu s-a mai produs nicio ciocnire intre planete, Pamantul, la fel ca orice corp ceresc, ar putea fi lovit oricand.

Ultimul corp cu o suprafata si densitate substantiala care s-a ciocnit cu Pamantul a fost asteroidul Chicxulub. ,,Intalnirea” a avut loc in urma cu 65 milioane de ani. Dar in vecinantea noastra, in anul 1994, Jupiter a fost lovit brutal de cometa Shoemaker Levy 9. Impactul a lasat urme severe in suprafata planetei.

Sursa foto: suggestkeyword.com

Ciocnirile dintre planete reperezinta un real motiv de ingrijorare in ceea ce priveste existenta noastra umana. O lovire in plin sau fie si numai o simpla atingere a Pamantului cu o planeta de aceeasi dimensiune, ar duce la un scenariu pe cat de simplu pe atat de dezastruos: la inceput ai doua planete, iar la final te alegi cu o multime de praf fierbinte.

CITESTE SI: NASA A DESCOPERIT SORA MAI MARE A PAMANTULUI

Chiar daca de-a lungul timpului Pamantul a mai fost avariat de diversi meteoriti, nimic nu se poate compara cu ciocnirea de un corp de aceeasi marime. Imaginati-va doar cum se unesc doua picaturi de apa, planetele s-ar ,,stropi” practic una de cealalta.

Un impact direct dintre doua corpuri atat de masive ar duce la distrugerea ambelor, in schimb unul tangential ar face ca cele doua planete sa se ,,amestece”, fara a fi pastrate caracteristicele de suprafata ale niciuneia dintre ele. Un astfel de eveniment constituie cea mai buna teorie actuala care sta la baza formarii Lunii.

Altfel spus, o astfel de catastrofa te-ar arunca in spatiul cosmic si ar fi cu adevarat fatala pentru intreaga rasa umana. Absolut toate lucrurile aflate pe suprafata Pamantului vor pluti, iar atmosfera se va dispersa.

Sursa foto: astrofotografieluna.blogspot.com

Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:27

Share
Scris de
Raluca Badoiu