Ieri dimineaţă, cu ajutorul sistemului SCOMAR, pe timpul desfăşurării misiunilor de supraveghere şi control în Marea Neagră, a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă.
Imediat, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „BABA SENOL”, care nu s-a supus somaţiilor verbale pentru a permite operaţiunea de abordare şi control, conform procedurilor legale.
Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, polițiștii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii.
În sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă.
În jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R.
Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei – doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor.
Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluați de către Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – substația Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.
De asemenea, pe fondul supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui.
În cauză, poliţiştii de frontieră constănţeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa faţă de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.
Menţionăm că pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operațiunea Maritimă Comună privind combaterea migrației ilegale, activitățile de pescuit ilegal și poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă).
Sursa foto: Garda de Coasta