Connect with us

Știri

Schimbări fiscale MAJORE de la 1 ianuarie 2018. Ce-i aşteaptă pe români în privinţa salarizării

Schimbări fiscale majore de la 1 ianuarie 2018. Ce-i aşteaptă pe români în privinţa salarizării, impozitelor şi contibuţiilor.

2018 vine cu numerose schimbări fiscale. Creşterea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei este una dintre măsuri.

Tot de la începutul anului, contribuţiile sociale trec din sarcina angajatorului în cea a salariatului. Numărul contribuţiilor sociale se reduce de la nouă la trei, se schimbă modul de impozitare a companiilor, iar impozitul pe venit se reduce de la 16 la 10 procente.

Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare şi contribuţii anunţate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajaţii români să nu mai fie la fel de optimişti în privinţa viitorului lor pe piaţa muncii.

„Impreuna cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucreaza, aceste schimbari ii determina pe angajati sa se astepte la un an cu mai multa munca depusa, mai mult stres si mai putini bani”, se arata intr-un comunicat UNDELUCRAM, potrivit observator.tv.

2018 vine cu numerose schimbări fiscale

Anul 2018 va aduce o migrare masivă a forţei de muncă între companiile care îşi desfăşoara activitatea în România.

Nu mai puţin de 60% dintre repondenţi au spus că îşi doresc să îşi schimbe locul de muncă în anul care urmează.

Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48.3% dintre angajaţi nu se tem că vor fi concediaţi în următoarele şase luni.

61.86% dintre participanţii la sondaj au spus că sunt dispuşi să urmeze cursuri de specializare, iar 40.9% dintre repondenţi şi-au declarat disponibilitatea de a fi relocaţi în alt oraş decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră.

Chiar şi aşa, cei mai mulţi participanţi la sondaj recunosc faptul că le va fi greu să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii şi aşteptărilor lor. 44.8% consideră că în prezent sunt mult mai puţine oportunităţi de angajare decât erau în urmă cu şase luni.

Citeşte şi Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Split-TVA

Legea Split-TVA intră în vigoare. Klaus Iohannis a promulgat în urmă cu puţin timp această lege. Potrivit proiectului, sunt obligate să treacă la split TVA doar companiile în insolvenţă şi cele cu datorii la plata TVA.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 decembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA”, se arată într-o informare transmisă de Administrația Prezidențială.

LEGEA SPLIT-TVA Ordonanța privind introducerea split TVA a fost adoptată, la 13 decembrie, de Parlament și a ajuns la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Opoziția a criticat proiectul în plen, afirmând că, prin această măsură, vor fi afectate nu doar firmele private cât și instituțiile publice. Parlamentul a adus mai multe modificări Ordonanței privind plata defalcată a TVA, printre care şi faptul că măsura este obligatorie pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvenţă.

Proiectul de aprobare a ordonanței a trecut cu 163 de voturi „pentru” şi 95 de voturi „împotrivă” de Camera Deputaților, for decizional.

Potrivit noilor reglementări adoptate în comisii

„au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

Opoziția a votat împotriva proiectului privind LEGEA SPLIT-TVA

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

LEGEA SPLIT-TVA S-a mai decis să fie scoase instituţiile publice şi persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA din rândul celor care au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA.

LEGEA SPLIT-TVA Astfel, „persoanele impozabile, cu excepţia instituţiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA”, prevede textul adoptat.

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat legea despre plata defalcată a TVA

Sunt exceptate situaţiile în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/ prestator, în care plata se efectuează în natură sau prin compensare, precum şi la finanţarea acordată de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare prin preluarea creanţelor, au mai stabilit deputaţii.

LEGEA SPLIT-TVA Contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum şi cu plata altor obligaţii bugetare. Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plăţii eronate până la data corectării acesteia.

Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei aplicate.

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a spus că această ordonanţă este „cea mai mare aberaţie”. Opoziția a votat împotriva proiectului privind LEGEA SPLIT-TVA.

LEGEA SPLIT-TVA „Astăzi supunem aprobării cea mai mare aberaţie de la taxa pe stâlp. (…) Această măsură nu are decât două cauze principale.

Una o reprezintă incapacitatea acestui guvern de a gestiona TVA şi transferă povara administrativă în curtea companiilor. A doua o reprezintă eşecul politicilor fiscal-bugetare în România şi nevoia disperată după resurse, fără a ţine cont de consecinţe.

În acest context, PNL nu poate vota decât într-un fel: împotrivă”, a precizat Bogdan Huţucă.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top