Connect with us
Lovitură GREA! 80 la sută din pensii vor scădea după recalculare

Știri

Veste bună pentru zeci de mii de pensionari! Când vin majorările!

Pensionarii încadrați în grupa I și/sau grupa II de muncă sau care au desfășurat activitatea în condiții speciale primesc o veste bună.

O hotărâre de guvern venită să completeze legea din domeniul pensiilor stabilește stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice să beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.

De această lege vor beneficia pensionarii sistemului public de pensie (grupa I și grupa II), ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011.

Citește și: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie lunară are

Cine beneficiază de această reglementare în domeniul pensiilor

Invalizii de război şi veteranii vor putea primi astfel, indemnizaţie, dar şi pensie minimă garantată.

Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:

– cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale;

– cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.

De asemenea, având în vedere că recalcularea acestor categorii de pensii se realizează, potrivit legii, pe o perioadă de 24 de luni, actul normativ adoptat astăzi stabilește etapele de plată a drepturilor de pensie recalculate.

– În luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv;

– În luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.

Citește și: Anunt OFICIAL! Cu cat creste punctul de pensie!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top