Sclavie in Romania! Cazul din Arges care a revoltat intreaga tara

13.07.2016
Sclavie in Romania! Cazul din Arges care a revoltat intreaga tara

In jur de 40 de oameni, printre care femei si copii, au fost tinuti in sclavie in comuna Berevoiesti din judetul Arges. Procurorii DIICOT, ajutati de peste 400 de jandarmi si politisti au descins astazi la gruparea care a tinut oamenii in conditii groaznice.

Cei acuzati de sclavagism si trafic de persoane au rapit victime de pe strada inca din anul 2008. Anchetatorii au descoperit ca minorii era tinuti in lanturi, batuti si udati cu apa rece.

Oamenii erau tinuti in sclavie, torturati, obligati sa cerseasca, sa munceasca din greu la o ferma sau sa taie lemne in mod ilegal din padure. Mai mult decat atat, unele dintre victime au fost violate. Detaliile din rechizitoriul procurorilor DIICOT sunt revoltatoare:

„In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2008 si pana in prezent s-au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat un numar de aproximativ 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate.

In unele cazuri victimele era rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate de catre membrii grupurilor infractionale la domiciliile lor, unde acestia prin constrangere fortau victimele sa efectueze zilnic diverse munci si activitati atat in gospodariile suspectilor cat si in proximitatea localitatii,respectiv : sa mature in curte, sa spele rufe,sa ingrijeasca animale domestice, sa taie ilegal arbori din padurile din apropierea localitatii si sa transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor inapoi in gospodarii unde lemnele erau incarcate in autoutilitarele suspectilor care se deplasau cu acestea in zona de sud a Romaniei (in principal in jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitatile de lemne sustrase.

Modalitatile de constrangere exercitate de catre suspecti, metode prin care victimele erau fortate sa presteze muncile respective, constau in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate victimelor in mod repetat si regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoanele vatamate fiind aduse in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care acestea erau supravegheate permanent de catre membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mancare iar cand primeau li se ofereau resturi de mancare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate pe timpul noptii pentru ca acestea sa nu poata fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si calda; erau legate de maini si picioare si puse sa manace de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos, etc).

Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual. In cauza a fost inceputa urmarirea penala fata de un numar de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Pitesti in vederea audierilor.

Actiunea a fost organizata cu sprijinul BCCO Pitesti, BCCO Craiova Inspectoratul Judetean de Jandarmi Arges si Gruparea mobila de jandarmi Craiova Fratii Buzesti.

foto:libertatea.ro