Connect with us
Scrisoarea copleșitoare a unui actual deputat către Alexandru Arșinel

Știri

Scrisoarea copleșitoare a unui actual deputat către Alexandru Arșinel

În 2013, după ce Alexandru Arșinel a suferit un transplant de rinichi, operat de medicul Mihai Lucan, un tânăr asistent social îi trimitea actorului o scrisoare deschisă.

Tânărul asistent social, care se ocupă de îngrijirea a 70 de copii bolnavi de insuficientă cronică renală, se numea Emanuel Ungureanu, iar acum este deputat USR.

El este omul care a făcut mai multe plângeri penale împotriva medicului Mihai Lucan, șeful Clinicii de Transplant Renal de la Cluj.

Scrisoarea publicată de site-ul stiridecluj.ro a ajuns în scurtă vreme virală și a declanșat o reacție virulentă la adresa lui Alexandru Arșinel, acuzat că a avut parte de un transplant preferențial în detrimentul tinerilor care așteaptă ani întregi să obțînă un rinichi sănătos de la un donator.

„Stimate domnule Alexandru Arșinel,

Numele meu este Emanuel Ungureanu, va scriu în calitate de asistent social care se ocupă de 13 ani de îngrijirea a peste 70 de copii și tineri care suferă de insuficientă renală cronică, tratată prin hemodializă, dializă peritoneală și transplant renal.

Regret din toată inima că suferiți la fel că prea mulți români de una dintre cele mai cumplite boli, insuficientă renală cronică care condamnă la o moarte lentă mii de concetățeni ai noștri.

Am aflat cu bucurie împreună cu milioane de români, cărora le-ați înseninat viață cu prestațiile dumneavoastră de înalta ținută artistică, că ați primit o șansă la viață prin bunăvoința unei familii care a hotărât să fie de acord că o parte din corpul persoanei dragi trecute în neființă să trăiască prin dumneavoastră.

Sunt totuși trist și extrem de dezamăgit, domnule Arșinel, de faptul că ați acceptat un tratament preferențial din partea unui sistem de transplant care ar trebui să ofere o șansă la viață pe criterii clare, transparente tuturor bolnavilor care au nevoie de un organ funcțional pentru supraviețuire.

Dumneavoastră ați primit un rinichi la 3 zile după ce ați solicitat un transplant pentru că sunteți o vedetă și profesorul Lucan a decis că viață dumneavoastră este mai prețioasă decât a altora.

Dacă aș fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficientă renală cronică care merg de trei ori pe săptămâna cu salvarea la un centru de dializă și stau țintuiți de un pat conectați la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-aș întreba:

De ce credeți că viață copilului meu, care are 21 de ani și care face dializă de 8 ani, este mai puțîn importantă decât viață unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă?

La sfârșitul anului trecut, domnule Arșinel am fost „sfâșiat” alături de „familia” de copii și tineri dependenți de dializă de care mă îngrijesc de vestea morții Adinei Bleotu, o tânăra din „gașcă” noastră pe care am iubit-o enorm. Acest om cu suflet minunat nu împlinise 20 de ani și terminase primul an la medicină la Universitatea de Medicină din Timișoara.

Scrisoarea publicata a ajuns virala si a declansat o reactie virulenta la adresa lui Alexandru Arsinel

A reușit această performanță cu toate că starea ei de sănătate era extrem de precară și trebuia să meargă la dializă de trei ori pe săptămâna, locul unde știi sigur că te duci, dar nu știi niciodată dacă te mai întorci. Sigur nu ați auzit de ea, nu va acuz pentru asta.

Pentru părinții ei, pentru mine și pentru foarte mulți oameni care au cunoscut-o, Adina a fost o vedetă. Șapte ani de zile Adina a fost pe lista de așteptare și nu a avut șansă să facă un transplant de la donator în moarte cerebrală.

Această tânăra care scria la 14 ani poezii că Blaga a murit în floarea tinereții în mod dramatic, pentru că sistemul de transplant din România nu este pregătit să ajute mai mulți bolnavi.

În disperarea de cauza părinții Adinei au încercat să cumpere un organ pe „piață neagră”, dar nu au avut suficienți bani să plătească un donator care să fie compatibil cu ea. Cred că ați auzit măcar din reportajele emisiunii „În premieră”, a doamnei Carmen Avram, despre drama prin care trec sute de români disperați că nu își pot salva copii de la moarte sigură și care sunt forțați să își riște libertatea căutând donatori vii dispuși să își vândă un rinichi, alegând în felul acesta să încalce legea cu bună știință.

Familia Bleotu a așteptat în zadar un rinichi pe listele de așteptare din România pentru copilul lor minunat. Donatorul viu găsit compatibil cu Adina, un excroc oribil, s-a lăcomit la bani și în acest fel niște părinți nenorociți dintre care unul chiar medic pediatru au trebuit să asiste neputincioși cum odrasla lor se „stinge”.

Din acest motiv domnule Arșinel ar trebui că bucuria dumneavoastră că ați avut șansă să faceți un transplant la numai câteva zile după ce v-ați înscris pe lista de așteptare ar trebui să fie cu măsură, decentă, mai ales că rinichiul a provenit de la un tânăr care și-a pus capăt zilelor.

În timp ce dumneavoastră va bucurați de un rinichi sănătos mii de români care iubesc viață la fel de mult că dumneavoastră se sting pentru că nu se pot ruga că cineva să moară pentru că ei să trăiască sau pentru că nu au suficienți bani să-și cumpere un rinichi.

Maestre al comediei, viață miilor de anonimi pe „marea scenă” a vieții este la fel de importantă că a dumneavoastră chiar dacă zilele acestea vi s-a sugerat altceva. Din declarațiile medicilor care v-au operat rezultă faptul că era important să primiți repede un rinichi că să nu ratați un important turneu în Canada.

Ligia Bulzan, Adina Bleotu, Adina Fit sunt doar o parte din numele unor copii care și-au încheiat mult prea devreme „turneul vieții” pentru că medici că profesorul Lucan au primit în mod nejustificat monopol asupra vieții și a morții. 

Citește și Răsturnare de situație în cazul CRIMEI de la stația de metrou Dristor 1

1 Comment

1 Comment

  1. LUCIA TATOIU

    2017-12-31T14:15:36+02:00 at 14:15

    ete na te pomenesti ca in America un actor era lasat sa astepte,e nedrept dar asa i viata.in orice tara din lumea asta la fel s-ar fi petrecut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top