Categorii Știri

Scrisoarea unui preot pentru profesorii de RELIGIE: „Nu le jigniti inteligenta copiilor!”

Parintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, a publicat o scrisoare adresata profesorilor de Religie.

Parintele ii indeamna pe dascali sa renunte la a crede ca cineva comploteaza contra orelor de Religie si le spune acestora sa isi „umanizeze predarea”.

Preotul Constantin Necula face totodata un apel la profesori sa nu jigneasca inteligenta copiilor si evite sa isi impuna punctul de vedere „cu apeluri la moralisme ieftine”.

Iata scrisoarea parintelui:

„Sunt sute de ipostaze in care va vad iesind din odihna de care aveti nevoie, fie pe Facebook, fie prin interventii publice. Revad chipurile voastre tensionate din lunile grele, ale referendumului privind ora de Religie. Tematori, umiliti si raniti fara sens, uneori chiar de noi, colegii vostri clerici, ati rezistat cum nu cred ca rezista multe segmente ale misiunii Bisericii. Si asta nu o spun prima data acum, ci indata dupa masurarea increderii parentale si scolare in ora de Religie, am afirmat-o mereu. Sunteti un corp profesoral constient, luptator si rezistent la sicanele cotidiene, mai atent decat multi si activi intru ajutorarea copiilor ce-i cresteti. Ce avem de facut in continuare este gestionarea corecta a unui capital de incredere urias. Cu smerenie si dragoste, cu atentie si vocatie innoita.

In primul rand avem obligatia de a invata sa nu mai etichetam oamenii cu usurinta. Nici pe copii si nici pe parintii lor. Este limpede pentru oricine ca sunteti oamenii Bisericii in zona gri a durerii sociale maxime: educatia copiilor. A sta langa ei si de partea lor, a copiilor, inseamna a-i transforma real in parteneri educationali. In toate discutiile cu specialistii in educatie care ne-au stat alaturi in parcursul innoirii programei ori abordarii acesteia, a manualelor de Religie, pur si simplu, toti au remarcat unitatea de Duh a corpului profesoral. Ea trebuie transferata la nivelul intregului colectiv al scolii, in respect desavarsit pentru fiecare om angajat care asigura functionarea coerenta a actului educational. Renuntati la a crede ca cineva comploteaza impotriva orei de Religie. Si de-ar fi asa, cresteti-va siguranta predarii fiind mai atenti la nevoile comunitatii. Umanizati-va predarea, nu lasati ca subiectele orei de Religie sa fie cenzura creativitatii si colaborarii cu ceilalti colegi ori cu clasa. Nici o dogma nu poate birui iubirea. Continuati sa fiti creatorii unui spatiu educational cordial pentru copii. Si pentru voi. Stiti mai bine ca mine ca elevilor vostri le este dor permanent de liniste, de vorba buna si de respect real. Poate parea o pagina de „pasunism” pedagogic ceea ce va scriu, dar, vazand multe colective de clasa, cancelarii si colective de cercetatori in domeniul pedagogiei, remarc nevoia generala de pace. „Barfologia” nu poate intra in cultura comunicationala a unui profesor in general, cu atat mai putin a unui profesor de Religie. Prietenia cu familia si scoala a ramas pentru tinerii de astazi un soi de cetate a Toarului, scapare la vreme de explozii morale la nivelul Gomorei si Sodomei.

CITITI SI: Preotul Constantin Necula: „La primul concert rock din Piata Mare voi fi alaturi de tineri, in sutana si cu crucea la gat!”

Nu incercati sa explicati lucrurile asupra carora nu v-ati lamurit. Fiti conectati mereu la surse de informare valoroasa intelectual, nu la scurgeri de informatii mediocre ori ideologizante. Evitati sa va impuneti punctul de vedere cu apeluri la moralisme ieftine. Greselile pe care le semnaleaza presa ne dovedesc deseori nu atat atacuri la continut, cat la modul de exprimare ori momentul total nepotrivit in care ne dam cu parerea. Iar cand sunt la continut nu este suficient sa explicam, cat sa evitam falsele argumentari. Triumfalismul si smerenia ingamfata nu prind deloc bine in viata duhovniceasca si nici in cea profesionala. Sa nu mimati niciodata sinceritatea, ci cresteti in ea, mereu si mereu. Copiii sunt inconjurati de efortul bruiant al unei culturi a corectitudinii politice educationale, panza de paianjen a neomarxismului cultural, asupra caruia vom reveni, pentru aceasta au devenit sensibili la drepturile pe care le au. Nu le jigniti inteligenta ranindu-i! Suntem toti satui de rani, cineva trebuie sa inceapa vindecarea.

Dintre experientele din Tara care m-au impresionat cel mai tare una este legata de rugaciunea profesorului pentru elevii sai. Am vazut profesori rugandu-se pentru invataceii lor cu bucuria luminandu-le fata. Am fost martor in scoli la momente grele, cand li se vestea copiilor moartea unui coleg sau profesor, la momente imposibil de descris. Unitatea in rugaciune vindecatoare de moarte nu poate fi eludata. A fi cu ei inseamna a sta alaturi de Cel Care-i cheama la mantuire, Iisus Hristos Domnul!

Iertati-mi indrazneala de a va scrie! Singurul regret este ca nu putem sta mai mult de vorba, chemandu-i pe preotii parohi sa ni se alature. Avem nevoie unii de altii, intru unitatea Bisericii. Ora de Religie nu se incheie pe coridorul scolii, ci ­inaintea Potirului. La vremea aceasta a postului, va rog, faceti pasul in fata si oferiti copiilor bucuria de a se impartasi cu voi din acelasi potir, pentru a vedea intai si abia apoi pentru a creste in cunoastere. Stiu ca va e greu, ca vi se cere sa mergeti pe sarma deasupra unor continente de foc si gheata, agitatie si raceala indecenta. Nu va molipsiti de indiferenta, nu cresteti in fond copiii pentru nici un examen. Si nu uitati, sunteti in Liturghie de fiecare data cand Il descoperiti pe Dumnezeu ­copiilor, familiilor lor si colegilor de cancelarie. Sus inima, bucurati-va de misiunea ce aveti de implinit! Sunteti in rugaciunea si respectul Bisericii!”, se arata in scrisoarea lui Constanin Necula, publicata de Ziarul Lumina.

Share
Scris de
Adrian Vrauko