Știri

Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational joi

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit joi la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunand ca este o zi importanta pentru Romania datorita inaugurarii bazei Deveselu.

„Bine ati revenit in Romania si la Palatul Cotroceni. Este o zi foarte importanta pentru noi toti cei de aici, inaugurarea bazei Deveselu. In afara de asta, ma bucur foarte mult ca ati decis sa veniti sa discutam si putem aprofunda proiectele comune, in special summit-ul de la Varsovia si sa gasim o abordare comuna buna”, a spus presedintele Iohannis, potrivit Mediafax.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la Palatul Cotroceni ca Romania este un aliat de incredere al aliantei, iar „NATO se angajeaza solemn fata de securitatea Romaniei”, precizand ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este indreptat impotriva Rusiei, ci ca are un caracter defensiv.

”Romania a sustinut de la inceput eforturile aliate pe linia apararii antiracheta, in baza principiilor indivizibilitatii securitatii si solidaritatii aliate. Romania sprijina acoperirea completa a teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa. Apararea antiracheta presupune un efort colectiv, iar prin gazduirea Facilitatii de la Deveselu Romania isi asuma concret un astfel de efort”, a spus si premierul Dacian Ciolos.

Rusia si-a exprimat nemultumirea in mai multe randuri referitor la scutul de la Deveselu si chiar a amenintat cu repercursiuni subliniind ca detine rachete care pot distruge atat baza din Romania, cat si pe cea din Polonia, in timp ce oficiali NATO, romani si americani au dat asigurari ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei.

„Instalarea elementelor antiracheta in Romania afecteaza interesele de securitate ale Rusiei”, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe, conform Interfax. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice in Romania este gresita, existand riscul afectarii echilibrului strategic”, a subliniat diplomatia rusa. „In plus, este vorba de o incalcare de catre Statele Unite a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare”, au mai spus oficialii de la Kremlin.

Cum functioneaza scutul antiracheta de la Deveselu?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.

Cat a costat scutul antiracheta de la Deveselu?

Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri sunt obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, dupa cum anuntat in 2011 un oficial american.

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More