Veste bună pentru mulți români. Cuplurile care împlinesc 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie ar putea primi de la stat sume de bani cuprinse între 1000 și 3000 de lei.
Asta după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti va discuta în următoarea şedinţă un proiect potrivit căruia municipalitatea să acorde aceste sume de bani cuplurilor vizate.
Potrivit proiectului de hotărâre publicat de CGMB, familiile care anul acesta împlinesc 25 de ani de căsătorie au urma să primească de la primărie suma de 1.000 de lei. Cuplurile care aniversează 50 de ani de căsătorie – 1.500 de lei.
Și nu în cele din urmă, familiile care împlinesc 75 de ani de la căsătorie vor fi premiate cu 3.000 de lei. În plus, fiecare cuplu va primi o diplomă de onoare.
Premiile vor fi acordate acelor cupluri care împlinesc 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie neîntreruptă. Asta după intrarea în vigoare a hotărârii care va fi supusă votului în şedinţa CGMB din 14 iunie, prevede proiectul.
Documentul prevede totodată ca cel puţin unul dintre soţi să aibă cel puţin vârsta de 50 de ani, în caz contrar fiind nevoie de avizul primarului general al municipiului Bucureşti.
Citește șiStatul român, lovitură grea pentru românii din străinătate
Lovitură dură pentru românii din strâinătate. Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută un proiect de lege iniţiat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), prin care orice sumă mai mare de 2.000 de euro, trimisă în ţară, va trebui dovedită cu documente.
Proiectul nu a fost anunţat de Guvern înaintea şedinţei de joi, dar apare în lista proiectelor aprobate. Actul normativ va fi trimis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului şi ulterior preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
În varianta din 31 ianuarie a proiectului de lege, publicat pe site-ul Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, la Secţiunea 2 — „Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune”, la art. 7 alineatul (5), este prevăzută justificarea sumei de 1.000 de euro. În forma din 29 martie a proiectului adoptat de Guvern, la acelaşi punct se specifică:
„Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro”.
„Adoptarea unui asemenea proiect este o măsură jignitoare pentru românii care, plecaţi peste hotare ca să îşi facă o viaţă mai bună. Acum se văd puşi în situaţia de a da socoteală pentru banii câştigaţi şi trimişi acasă copiilor vitregiţi de prezenţa părinţilor sau părinţilor bătrâni şi bolnavi care, după zeci de ani de muncă, nu se pot întreţine”, scrie sputnik.md.
Citește și Bani confiscați de stat dacă suma este mai mare de 2000 de euro și nu este justificată prin acte
În legătură cu acest act normativ, senatorul PNL Florin Ciţu consideră, pe pagina sa de Facebook, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a minţit spunând că autorităţile române nu se grăbesc să aprobe proiectul, potrivit adevarul.ro.
Acest articol a fost actualizat la: 9 iunie 2018 17:16