După data de 15 mai se vor deschide saloanele de înfrumusețare și cabinetele stomatologice, conform declarației lui Klaus Iohannis. În aceeași zi se vor redeschide și muzeele. Află din rândurile de mai jos cum vor funcționa.
După ședinta cu mai mulți reprezentanți ai Guvernului pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei, președintele a dat o noua declarație. Conform acestuia, după data de 15 mai starea de urgență nu va fi prelungită, apoi România va intra în starea de alertă.
Klaus Iohannis a declarat:
„Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală (coafură, frizerie etc.).”
De asemenea, el a precizat că vor fi deschise cabinetele stomatologice și muzeele, dar se vor respecta măsuri clare de igienă și condițiile de distanțare. Mai mult, după 15 mai ne vom putea deplasa în interiorul localității fără să menționăm unde ne ducem.
El mai precizează:
„Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, dar sunt și exceptii. E voie să se plece în interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta etc. Sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane.”
Să nu uităm că va trebui să purtăm „masca în spații închise și transportul în comun.”
Tunsul va costa în capitală sume începând cu 70 și ajungând la 200 lei pentru bărbați, iar la femei prețurile încep cu 100 lei.
Saloanele de înfrumusețare își vor relua activitatea, dar vor respecta măsuri de protecție riguroase.
Ce este starea de urgență?
Conform Ordonanței de Urgență nr.21/2004, starea de urgență este un eveniment excepțional, cu caracter nonmilitar care prin amploarea și intensitatea sa amenință viața și chiar sănătatea populației, mediului, valorilor materiale și culturale importante.
Starea de urgență este total diferită de starea de alertă prin faptul că are un grad mai mare de pericol și măsurile impuse sunt decretate prin ordonanțe de urgență.
Starea de asediu și starea de urgență sunt de fapt măsuri excepționale care sunt instituite cu ocazia unor pericole grave la adresa apărării și siguranței naționale. Pe durata acestei stări, drepturile și libertățile cetățenilor pot fi restrânse dacă este necesar. Mai multe detalii despre starea de urgență aveți aici.
Ce este starea de alertă?
Prin intermediul stării de alertă, autoritățile pot lua orice masuri pentru a preveni sau înlătura pericolele presupuse de o situație de urgență. Nu se restrâng drepturile constituționale ale locuitorilor cum se întâmplă în cazul unei stări de urgență.
Starea de alertă se referă la punerea în aplicare a unui plan de actiuni și măsuri de prevenire, artizare a populației, dar si de limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență. Mai multe detalii puteți citi aici.
Astfel, măsurile luate după 15 mai ne oferă o mai mare libertate de mișcare. Vom primi înapoi o parte din drepturile pe care le aveam înainte de pandemie. Relaxarea măsurilor se face treptat pentru a studia evoluția virusului Covid-19.
Vezi comentarii
Doamna Dancila ii da clade lu asta....."Sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane.” Alo profesorasule ..se zice "Sunt interzise întâlnirile IN GRUPURI cu mai mult de 3 persoane.” Pentru oameni au voie sa se intanleasca si cu 1000 de persoane....dar nu mai mult de 3 in acelasi timp!!!!