Se întorc ploile! Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Vremea se strică în unele regiuni la începutul săptămânii, iar precipitațiile se vor extinde și în restul țării, anunță meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, săptămâna 6-12 august 2018 va începe cu ploi în partea nord a țării. Treptat, instabilitatea atmosferică și precipitațiile se vor întinde în țară, ajungând și în zonele sudice.

Temperaturile vor fi unele normale pentru această perioadă, termometrele indicând peste 30 de grade.

„Pentru începutul de săptămână mai avem un sistem frontal care va traversa teritoriul ţării noastre dinspre partea de nord a ţării, luni nordul, centrul, zonele de deal şi munte vor mai fi cu ploi sub formă de aversă însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi chiar căderi de grindină.

Marţi, astfel de fenomene le vom regăsi în partea de sud şi de sud-est, în continuare vorbim de instabilitate, aceste fenomene vor apărea în mod deosebit după-amiază şi seara cu caracter local însă temperaturile rămân destul de ridicate chiar dacă în aceste zone, în nord, în centru, se va resimţi o scădere uşoară, în restul teritoriului peste 30 de grade, 33 – 34 în vest, în sud în est”, a declarat Alina Şerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pentru Mediafax.

Vremea va începe să se îndrepte începând de miercuri.

„De miercuri, aria ploilor se va restrânge, se vor menţine în zonele de deal şi munte mai ales seara şi după-amiaza şi temperaturile cam la acelaşi nivel, vreme călduroasă în toată ţara cu temperaturi de peste 30 de grade”, a mai anunţat meteorologul.

Vreme anormal de caldă în Europa

În lunile iunie şi iulie, aproape că nu a fost o zi în care să nu plouă în România, iar meteorologii spun că vara aceasta este una atipică pentru toată emisfera nordică.

Spre exemplu, Peninsula iberică a fost curpinsă de un val nemaiîntâlnit de căldură. Un maxim de temperatură a fost înregistrat în Portugalia, cu 45,2 grade Celsius în Alvega, oraş aflat la o distanţă de 150 de kilometri faţă de Lisabona – un record istoric.

În Spania, tempetarurile au urcat până la 44 de grade, iar trei oameni au murit din cauza caniculei.

La celălalt capăt al Europei, în Suedia, s-a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie din ultimii 250 de ani.

Temperaturile de peste 30 de grade au dus la topirea ghețarului Kebnekaise, care a scăzut doar în luna iulie cu 14 centimetri pe zi şi a fost depăşit din această cauză de piscul nordic al masivului Kebnekaise, care este stâncos şi care a devenit cel mai înalt punct din Suedia, cu o altitudine de 2.096,8 metri.

Temperaturi de peste 40 de grade au fost înregistrate și în Franța, Austria și Italia, unde autoritățile au intrat în alertă.

Citește și: ANM a anunțat cum va fi VREMEA în august. Prognoza lunară

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More