Connect with us

Știri

Se schimbă toate contractele de muncă! Angajatorii sunt OBLIGAŢI să modifice contractele angajaţilor

În perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, angajatorii din România sunt obligați, printr-o decizie a Guvernului, să modifice contractele angajaților.

Guvernul Tudose a introdus, neanunțat, o ‘soluție’ pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, în unitățile în care nu există încheiat un contract colectiv de muncă este obligatorie inițierea unei negocieri colective pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal.

Aceasta este soluția introdusă, neanunțat, de Guvern pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Obligațiile sunt introduse prin derogare de la Legea dialogului social, mai exact prin derogare de la regula care stabilește că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați.

În acest sens, Guvernul a stabilit că în unitățile în care nu există un sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, după caz, pot participa reprezentanți ai federației sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.

Citeşte şi Copil de 5 ani, în stare gravă la chirurgie, după ce a fost bătut cu cureaua de tatăl său

În unitățile în care nu există sindicat, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative în sectorul de activitate sau al unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților. Toate aceste reguli vor trebui aplicate în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017. Nu sunt însă prevăzute și sancțiuni distincte pentru nerespectarea acestei obligații. „Este o obligativitate impusă tuturor angajatorilor din România de a iniția negocieri colective pentru punerea în aplicare a OUG prin care sunt transferate contribuțiile sociale de la angajator la salariat. Toți angajatorii sunt obligați să inițieze, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, negocieri colective, „pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017”. Guvernul a transferat către angajatori și sindicate responsabilitatea de a găsi soluții pentru menținerea veniturilor în noile condiții de taxare a salariilor. Trebuie menționat însă că negocierile colective pot conduce la declanșarea conflictelor de muncă (grevelor), cu consecințe asupra stabilității economice și sociale”, transmite Profit.ro.

Avocații arată totodată că, în cadrul negocierilor colective având ca obiect stabilirea noilor salarii și doar limitat la acestea, este mărit rolul sindicatelor, în special al federațiilor și confederațiilor sindicale, care dobândesc dreptul să negocieze în unitățile în care nu există sindicat sau în care sindicatul este nereprezentativ.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top